Șoferii români riscă să plătească amenzi între 1305 lei și 2900 de lei în cazul în care nu își schimbă cauciucurile de vară cu cele de iarnă. Aceștia vor primi și puncte de penalizare.
Sezonul rece se apropie cu pași repezi, iar scăderea temperaturii și apariția zăpezii și a poleiului aduce de la sine necesitatea șoferilor de a-și schimba cauciucurile de vară. Conform prevederilor din Codul Rutier este obligatoriu ca pe drumurile publice acoperite de zăpadă sau polei să circuli numai cu cauciucurile de iarnă.
Așadar, acum este perioada din an în care șoferii ar trebui să înceapă să își echipeze mașinile cu anvelope corespunzătoare. Legea spune că trebuie să folosești anelope adaptate sezonului în care te afli. Încălcarea acestor prevederi reprezintă contravenție și aduce de la sine sancțiuni usturătoare.
Ce amendă poți să iei dacă nu ai cauciucuri de iarnă?
Codul Rutier menționează foarte clar obligațiile șoferilor din acest punct de vedere și, de asemenea, expune care sunt sancțiunile pe care șoferii care circulă ilegal le pot primi.
“Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate;”, precizează Codul Rutier
Amenzi usturătoare pentru șoferii români. 2900 de lei vor plătii românii care nu-și schimbă cauciucurile cu cele de iarnă
Amenda pentru şoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei cu cauciucurile neadecvate se sancţionează cu o amendaă din clasa a IV-a de sancţiuni cuprinsă înte 9 şi 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.În plus, aceşti conducători auto riscă să rămână şi fără certificatul de înmatriculare al maşinii, primind doar o dovadă înlocuitoare a actului original, fără drept de circulaţie.
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult