Această monedă îți va asigura o garsonieră într-unul din orașele mari ale țării sau poate fi chiar avansul pentru un apartament în București. Este rară în prezent, în România, dar bunicii noștri o aveau la tot pasul pe rvemea lor, potrivit bugetul.ro.
Pasionații de numismatică sunt în căutarea unei monede specifici, din 1946, care, la vremea lansării, a avut un tiraj de 23.500.000 de bucăți. În ultima perioadă, colecționarii o vânează peste tot.
Pentru mulți, banii sunt doar niște mijloace de a încheia tranzacții, însă pentru pasionații de numismatică, monedele, bancnotele sunt artă, mai presus decât scopul lor util, cu care le folosește îl toată lumea. Totuși, pentru a „pune mâna” pe acele monede prețioase, aceștia sunt în stare să dea sume enorme.
Te-ar putea interesa și: Mai ai acasă această monedă de 5 lei? Poți face o adevărată avere cu ea în 2024
foto: moneda
Recent, pe OLX a fost făcut un anunț de către un om că pune la vânzare această monedă pentru suma de 14.000 de euro. Așa cum am spus anteior, cu acești bani îți poți cumpăra o garsonieră, poți da avans pentru un apartament în București sau îți poți cumpăra un apartament într-o localitate mică din țară. Poate chiar o casă.
Este vorba despre moneda de 2.000 de lei din anul 1946.
“Monedă veche de colecție, este de vânzare și în stare bună de conservare pt vechimea ei, aștept oferte de la colecționari interesați pt o eventuală negociere! 14.000 de euro. Prețul e negociabil”, este anunţul postat pe OLX.
Pe revers, se poate observa inscripţia „MIHAI I REGELE ROMÂNILOR”, efigia regelui spre dreapta şi anul 1946 încadrat de două semne pătrate. Sub gât este scris numele gravorului, „H. IONESCU”. Pe avers, apare valoarea nominală de 2.000 de lei, stema României, la stânga şi la dreapta câte o cruce în formă de floare.
Mai este o monedă în România care s-a vândut astfel. Este vorba despre polul lui Carol I, moneda de 20 ed lei, din aur, care a fost pusă în circulație în anul 1868. La vremea aceea, a fost bătută în doar 200 de exemplare și a devenit cea mai scumpă monedă din țară. În prezent, valoarează 100.000 de euro.
„Apariţia sa într-o perioadă în care statutul politic de subordonare faţă de Imperiul Otoman nu permitea baterea unei monede de aur a constituit o surpriză şi în acelaşi timp un gest abil şi temerar al Regelui Carol I de afirmare a politicii sale, orientată către obţinerea independenţei ţării.
Moneda este una dintre cele mai mari rarităţi din numismatica românească, ea fiind bătută doar în câteva sute de exemplare (cifra cel mai des întâlnită fiind aceea de 200 exemplare)”, explică dr. Emanuel Petac, şeful Cabinetului de Numismatică al Bibliotecii Academiei Române.
Te-ar putea interesa și: Motivele pentru care Bulgaria nu poate trece la moneda euro. Rezultatele unei noi analize