Poliţiştii de la Rutieră avertizează că aceştia trebuie să fie atenţi la anumite detalii pentru a nu primi sancţiuni în această perioadă.
Sărbătorile de iarnă se apropie, motiv pentru care toată lumea se pregăteşte să cumpere bradul de Crăciun pe care îl vor împodobi luna aceasta. Mulţi dintre români, însă, să-l transporte cu maşina, fără să ştie că sunt anumite lucruri de care trebuie să ţină cont pentru a nu fi opriţi de poliţişti în trafic.
Dacă te-ai gândit să cumperi bradul de Crăciun natural şi vrei să îl transporţi acasă cu maşina, atunci trebuie să afli cum poţi face acest lucru fără să fii amendat de Poliţia Rutieră. Puţini şoferi ştiu că încalcă legea în anumite situaţii, aceştia fiind luaţi prin surprindere atunci când sunt traşi pe dreapta de către oamenii legii.
În primul rând, este important ca numărul de înmatriculare să nu fie ascuns de către crengile pomului, acest lucru fiind interzis prin lege. Este vorba despre regula legată de obturarea plăcuţelor de înmatriculare. „Este prevăzută cu amendă între 9 şi 20 puncte amendă. Punctul de amendă fiind de 165 lei, astfel că maximul poate fi de 3.300 de lei şi totodată reţinerea certificatului de înmatriculare a autoturismului”.
Șoferii care nu au remorcă sau dubă trebuie să aleagă un brad ce poate fi depozitat în interiorul mașinii. Dacă e pus, totuși, în portbagaj, trebuie să rabateze scaunele din spate, iar capătul inferior al portbagajului trebuie să fie îndreptat către șofer și să se sprijine direct pe spătar sau pe cel al pasagerului din față.
Citește și Se schimbă cardurile. Motivul pentru care cifrele vor fi eliminate de pe faţa cardurilor
Dacă iese mult în afara maşinii, trebuie asigurat cu frânghii, ba chiar să se pună “steagul roşu”. Acesta este obligatoriu dacă pomul este cu un metru mai mare decât maşina, conform ADAC.
Dacă doreşti să transporţi bradul de Crăciun pe acoperişul maşinii, atunci trebuie să ştii că acest lucru este posibil doar în cazul în care autoturismul are montate şine sau un portbagaj de acoperiş de care poate fi legat pomul.
De asemenea, este important să eviţi manevrele bruşte, dar şi să adaptezi viteza de rulare pentru a te asigura că acesta nu va cădea în timpul mersului.
Începând cu 1 ianuarie, amenzile pentru șoferii români cresc, odată cu majorarea salariului minim. Cea mai mică sancțiune va fi peste 400 de lei, iar amenda maximă va ajunge la peste 20.000 de lei.
Legea spune că un punct de amendă reprezintă 5% din salariul minim brut. Pentru moment, valoarea acestuia a fost plafonată la 165 de lei, cât era 5% din venitul minim din ianuarie 2024. De la începutul anului 2025, însă, lucrurile se vor schimba, astfel că amenzile rutiere vor creşte cu peste 20%.