Aparatul de aer condiționat s-a dovedit a fi cel mai mare consumator de curent electric, reprezentând între 45% și 50% din totalul consumului lunar de energie electrică într-o locuință, scrie playtech.ro.
Acest aparat electrocasnic are nevoie o cantitate generoasă de energie pentru a menține temperatura dorită în interiorul locuinței. Aparatul de aer condiționat funcționează continuu pentru a răci aerul, vara, ceea ce duce la un consum electric uriaș.
Aerul condiționat poate consuma chiar și aproape jumătate din energia electrică utilizată într-o casă.
Unii oameni folosesc aerul condiţionat și noaptea, pentru a dormi mai bine. „Se poate folosi, dar trebuie folosit cu criterii, evitând schimbările de temperatură între interiorul şi exteriorul încăperii. Nu trebuie să scadă mai mult de 6 puncte faţă de temperatura exterioară”, explică dr. Di Michele.
„Aerul condiţionat este adesea abuzat, iar vara, ca pneumolog, văd mult mai multe traheobronşite decât iarna”, a concluzionat ea pentru gazzetta.it.
Citește și: O studentă a venit cu soluția! Este posibil să dispară aparatele de aer condiționat
În vara anului trecut, circa 32% dintre gospodăriile din România deţineau cel puţin un aparat de aer condiţionat, iar 12% dintre români aveau în vedere achiziţionarea unuia.
Potrivit studiului realizat de E.ON, cele mai multe locuinţe dotate cu aparate de aer condiţionat se regăsesc în Bucureşti (74%), iar cele mai puţine în judeţul Neamţ (5%).
Românii care vor răcoare în locuinţe trebuie să pună accent pe eficienţa energetică, astfel încât să beneficieze de confort cu un consum redus de electricitate.
„De aceea, este foarte important ca la achiziţionarea lor să se ţină seama de eticheta energetică, pentru că un aparat de clasă A+++ poate consuma cu până la 50% mai puţină energie electrică faţă de un aparat de clasă C sau D.
De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că aparatele de aer condiţionat pot consuma mai multă energie electrică dacă nu sunt amplasate corect, dacă în alegerea lor nu se ţine cont de suprafaţa încăperii sau dacă au setată o temperatură cu mult mai scăzută faţă de cea exterioară”, arată realizatorii cercetării într-un comunicat.
Vezi și: Cum poți răci mașina fără să dai drumul la aerul condiționat. Sigur nu știai de acest truc japonez