Ce citesc românii în vacanța de vară. În ciuda faptului că anul trecut peste 11 milioane de români n-au citit nici măcar o carte, în vacanță toată lumea are ceva de citit. Cel puțin, așa arată cel mai nou sondaj realizat de o librărie online, potrivit INS.
Citește și: Topul celor mai bine vândute cărți la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2024
„Băiatul cu pijamale în dungi”, „Hoțul de cărți” și „Cititorul din peșteră” sunt printre cele mai comandate cărți de beletristică în prima jumătate a verii. Cifrele arată că românii au comandat, în medie, 4 cărți, pentru care au plătit aproximativ 127 de lei. Iar cele mai multe comenzi s-au plasat în București, Cluj, Iași și Prahova.
Şi cărțile de dezvoltare personală sunt printre cele mai bine vândute în această perioadă. „Curajul de a NU fi pe placul celorlalți”, „Arta manipulării” și „Cele 5 limbaje ale iubirii” sunt în topul celor mai căutate cărți de vacanță.
CELE MAI VÂNDUTE CĂRȚI:
1. Cât timp înfloresc lămâii – Zoulfa Katouh
2. Băiatul cu pijamale în dungi – John Boyne
3. Hoțul de cărți – Markus Zusak
4. Ne vedem în august – Gabriel Garcia Marquez
5. Furia – Alex Michaelides
6. Mandibula lui Cain – Edward Powys Mathers
7. Cititorul din peșteră – Rui Zink
8. Numele mi-l știe vântul – Isabel Allende
9. Din cer au căzut trei mere – Narine Abgarian
10. Insula copacilor dispăruți – Elif Shafak
Peste 30 % dintre respondenții unui sondaj realizat de librăria online Libris alocă săptămânal lecturii între 3 și 5 ore, 15,3% între 5 și 7 ore, iar 20,8% dedică cititului mai mult de 7 ore în fiecare săptămână. O treime din respondenți citesc sub 3 ore pe săptămână. 89.6% preferă cărți tipărite, iar 87% aleg să cumpere din librării online.
Românii încă achiziţionează cărţi. În ceea ce privește bugetul destinat lunar achiziției de carte, 17% alocă sub 50 lei, 41% alocă între 50-100 lei lunar, 20% între 100-150 lei, iar 10.5% între 150-200 lei. Un buget lunar peste 200 lei este alocat de 11.5% dintre respondenți.
Libris a derulat în perioada 1 februarie- 15 aprilie un sondaj online prin care și-a propus să afle cât timp alocă cititorii pentru lectură, de ce și când citesc, ce cărți preferă, cât de des cumpără cărți sau ce rol joacă lectura în rutina de self-care.
Sondajul a fost derulat pe un eșantion de 1695 respondenți cu vârste între 18 și +65 ani, peste jumătate dintre ei având între 31-50 ani. 83% din participanții la sondaj locuiesc în mediul urban, în România, iar 75% dintre ei sunt femei. (Citește AICI mai multe detalii)