Dragoș Pătraru a analizat ambalajele celor mai populare jeleuri găsite în comerț și a dezvăluit cât de „sănătoase” sunt, de fapt.
Jeleurile conțin suc de fructe sau sirop, fiert cu zahăr până se îngroașă și capătă consistență. În comparație cu jeleurile făcute în casă, cele din magazine nu au nicio legătură cu rețeta clasică.
Potrivit unui studiu distribuit de Asociația Protecției Consumatorilor – în cadrul Campaniei Naționale de Informare și Educare, jeleurile conțin între 7 și 14 lingurițe de zahăr în 100 de grame de jeleu industrial.
Citește și Prăjitura însiropată care a cucerit TikTok-ul! Rețeta secretă care a împărțit oamenii în două tabere
În jeleurile din magazine se adăugă aditivi de gelifiere. Acestea au efectul de a produce efectul de gen mai repede, deci mai economic. Jeleurile de cofetărie-patiserie și pe cele de casă se fabrică din sucuri, siropuri sau piureuri de fructe în care, de regulă, se adaugă produse de aromatizare, dar și agent de gelifiere (gelatină), turnate în forme și lăsate să se închege la rece și finisate prin pudrarea cu zahăr și sunt considerate deserturi orientale fine.
INGREDIENTE: Sirop de glucoză, zahăr, gelatină, dextroză, sucuri de fructe obținute din sucuri concentrate, ananas, mere, căpșuni, zmeură, portocală, lămâie, acidifiant, acid citric, concentrate de fructe și din plante: fructe de soc, aronia, strugure, coacăze negre, lămâie, portocală, fructul pasiunii, mango, mere, kiwi, șofrănel, spirulină, aromă, ulei de floarea soarelui, agenți de glazurare: ceară de albine albă și galbenă, extrat de fructe de soc.
INGREDIENTE: sirop de glucoză, zahăr, apă, gelatină din porc, acidifiant, arome naturale, coloranți (beta-caroten, carmină, complexe de cupru alorofilinelor), extract de morcov negru, ulei vegetal (palmier și cocos), agent de glazurare, vitamina A, acid folic, vitamina C, selenium biotină, niacină, vitamina E, zinc, vitamina D, vitamina B12.
INGREDIENTE: sirop de glucoză, zahăr, gelatină, umectant sirop de sorbitol, sucuri concentrate de fructe: mere, portocale, vișine, regulatori de aciditate (acid lactic, acid citric), arome, agent de glazurare (ceară de albine albă și galbenă), coloranți (antocianină, curcumină, extrat de paprika, carmin indigo).
”După cum ați putut vedea, la fiecare pungă de jeleuri, siropul de glucoză și zahărul sunt primele două ingrediente. După care mai sunt și alte forme de zahăr – pentru că și acel concentrat din fructe este tot zahăr. Cum consumatorii principali ai acestor produse sunt copiii, jeleurile ar trebui evitate complet. Cum acest lucru este aproape imposibil de făcut, accesul copiilor la aceste produse ar trebui controlat strict”, a precizat Dragoș Pătraru.