Românii sunt consumatori mari de pâine și mămăligă, alimente de bază în dieta zilnică, mămăliga fiind considerată o alternativă mai sănătoasă la pâine. Deși mulți cred că mămăliga nu îngrașă și este mai ușor digerabilă decât pâinea, medicul Adrian Copcea clarifică acest subiect din punct de vedere nutrițional.
Potrivit specialistului, ambele alimente pot contribui la creșterea în greutate, în funcție de cantitățile consumate, și nu există o diferență între ele în ceea ce privește aportul caloric și de carbohidrați, dacă sunt consumate în mod echilibrat, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Crește iar prețul la pâine! Cât vor plăti românii în perioada următoare?
foto: pâine și mămăligă
Dr. Copcea explică faptul că pâinea conține aproximativ 50% carbohidrați, în timp ce mămăliga are doar 20% carbohidrați, ceea ce ar putea părea un avantaj pentru mămăligă. Însă, raportul între calorii și carbohidrați este similar: 40 de grame de pâine sunt echivalente cu 100 de grame de mămăligă din acest punct de vedere.
Înlocuirea pâinii cu mămăligă într-o cantitate proporțională nu va duce la schimbări în greutate sau glicemie. Totuși, consumul excesiv de mămăligă poate contribui la acumularea de calorii și, implicit, la creșterea în greutate, mai ales atunci când este preparată cu grăsimi.
Medicul recomandă moderație în consumul atât al pâinii, cât și al mămăligii. El sugerează, de asemenea, alegerea pâinii integrale, care este mult mai nutritivă și mai benefică datorită conținutului său de fibre.
Deși mulți pacienți schimbă pâinea cu mămăliga cu speranța că vor slăbi, dr. Copcea spune că acest schimb nu are efecte asupra greutății decât dacă este gestionat corect. În concluzie, atât pâinea, cât și mămăliga pot face parte dintr-o alimentație echilibrată, dar consumul excesiv al oricărei dintre ele poate duce la creșterea în greutate.
„Dacă mănânci foarte multă pâine, asta contribuie la caloriile multe, te poți îngrășa. Am de exemplu pacienți care aleg să schimbe pâinea cu mămăliga, cu mari speranțe că slăbesc, dar nu se schimbă nimic. Există un raport între cele două. Pe carbohidrați, mămăliga are cam 20% dacă e gătită mediu, nu foarte moale, și pâinea are 50%.
Să spunem că 40 de grame de pâine înseamnă cam același lucru cu 100 de grame de mămăligă. Dacă le înlocuiești în proporția asta, nu se întâmplă nimic în organism, nici cu kilogramele, nici cu glicemia.Dacă înlocuiești multă pâine cu puțină mămăligă, nu te îngrași și slăbești. Dacă înlocuiești puțină pâine cu multă mămăligă, atunci te îngrași. Eu sunt pro consumului de pâine, dacă este una integrală. De fapt, pâinea este mult mai bună decât alte alimente”, a explicat medicul, într-o intervenție la emisiunea Morning Glory.
Te-ar mai putea interesa și: Se scumpește pâinea. Avertismentul pentru milioane de români