- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Ce să alegi dintre apă minerală și apă plată. Doctorul Adrian Copcea vine cu sfaturi importante pentru sănătate. Anul 2024 a venit cu schimbări în dieta românilor

24 Aug, 20:38 • Garey Amyra
Te-ai gândit vreodată dacă apa minerală este mai bună decât apa plată? Doctorul Adrian Copcea are sfaturi importante pentru oameni. Vezi mai jos toate detaliile.
Ce să alegi dintre apă minerală și apă plată. Doctorul Adrian Copcea vine cu sfaturi importante pentru sănătate. Anul 2024 a venit cu schimbări în dieta românilor

Una dintre întrebările frecvente în domeniul nutriției este legată de băuturile carbogazoase și impactul acestora asupra sănătății. În general, se pune întrebarea dacă gazul din apa minerală sau din băuturile carbogazoase, cum ar fi cola, reprezintă un risc pentru sănătate.

Te-ar putea interesa și Pachete cu alimente 2024. Cum s-a modificat lista produselor incluse

Conform doctorului Adrian Copcea, răspunsul la această întrebare poate fi uluitor pentru mulți. Gazul în sine nu este factorul problematic, de fapt, problema vine din conținutul de zahăr al băuturilor carbogazoase.

Gazul din băuturile carbogazoase este dioxid de carbon (CO2). Când CO2 se dizolvă în apă, se formează acid carbonic (H2CO3), care contribuie la aciditatea ușoară a băuturii.

Această aciditate este extrem de slabă și, de obicei, nu afectează în mod semnificativ sănătatea noastră.

Astfel, acidul carbonic din apa minerală nu este suficient de puternic pentru a provoca probleme, și efectul său asupra pH-ului stomacului este minim comparativ cu aciditatea gastrică naturală.

În primul rând, acestea afectează smalțul dentar. Studiile arată faptul că riscul de carii dentare este legat mai mult de zahărul din băuturi decât de aciditatea acestora.

Dacă nu știai, apa minerală carbogazoasă, fără zahăr, nu prezintă un risc semnificativ pentru smalțul dentar, în comparație cu sucurile acidulate care conțin zahăr.

De altfel, persoanele cu afecțiuni gastrice, precum gastrită sau ulcere, se pot întreba dacă lichidul gazos le poate agrava simptomele.

În general, aceasta nu provoacă probleme legate de aciditatea stomacului; mai degrabă, efectele neplăcute pot proveni din gazul care poate cauza balonare sau eructații, conform CSID.

Aciditatea apei minerale este foarte slabă în comparație cu aciditatea gastrică.

Apă minerală sau apă plată?

De asemenea, nu există dovezi că apa minerală carbogazoasă afectează densitatea osoasă sau contribuie la osteoporoză.

Pe lângă cele precizate anterior, unele studii sugerează că apă minerală ar putea avea efecte benefice, cum ar fi creșterea sațietății și îmbunătățirea digestiei, însă aceste efecte nu sunt semnificative din punct de vedere medical și nu sunt susținute de dovezi concludente.

În general, diferențele între apa gazoasă și apa plată sunt minime în ceea ce privește sănătatea, cu excepția gustului și preferințelor personale.

Dacă singura diferență este gazul, nu trebuie să vă faceți griji, deoarece ambele sunt opțiuni sănătoase.

Gazul din apa minerală nu are un impact semnificativ asupra sănătății comparativ cu efectele adverse ale zahărului din băuturile carbogazoase îndulcite.

În concluzie, dacă eziți între apă minerală și apă plată, puteți alege oricare variantă care îți place.Te-ar putea interesa și Pe ce dată intră banii pe cardurile de alimente în iunie? Aproape 3 milioane de români vor primi câte 250 de lei

Gazul din apă minerală este aproape inofensiv, iar problemele de sănătate sunt mai degrabă legate de zahărul din sucurile carbogazoase decât de dioxidul de carbon.