- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Ce să nu cumperi niciodată dintr-un magazin second hand! Pericolele pe care le ascund aceste „chilipiruri”

29 Jun, 15:49 • Adrian Popovici
Deși sunt mult mai accesibile, unele produse second hand nu trebuie cumpărate. Specialiștii avertizează că acestea pot duce la tot felul de probleme de sănătate și igienă.
Ce să nu cumperi niciodată dintr-un magazin second hand! Pericolele pe care le ascund aceste „chilipiruri”

Beneficiile cumpărăturilor second hand sunt vaste și variate. Nu numai că articolele folosite sunt adesea la jumătate din prețul achiziționării unora noi, dar există și șansa de a găsi piese rare și unice, care sunt cu adevărat uimitoare. Vânarea unor chilipiruri este adesea un hobby distractiv și accesibil, iar articolele descoperite sunt mai durabile și ecologice decât echivalentele lor noi. Cu toate acestea, există anumite articole care, din motive extrem de importante, nu ar trebui niciodată cumpărate la mâna a doua, notează Rador.

Când decideți să cumpărați articole second hand, vă puteți confrunta cu câteva potențiale dezavantaje. Acestea vin cu uzură, ceea ce poate afecta funcționalitatea și siguranța unui articol, precum și cu probleme de igienă și sănătate, devenind astfel mai degrabă niște achiziții riscante.

Cumpărarea de produse folosite poate fi o modalitate excelentă de a economisi bani, dar o astfel de investiție nu merită întotdeauna „deranjul”. Dacă optați, spre exemplu, pentru un autoturism puțin uzat, cu doar câteva mii de km la bord, ați putea economisi o sumă importantă de bani, și vă puteți bucura în continuare de beneficiile unei mașini (aproape) noi.

Însă, dacă veți cumpăra o saltea folosită, care vă provoacă dureri de spate și aduce o infestare de ploșnițe în casa dvs., costurile vor depăși beneficiile. Fără doar și poate, magazinele second hand pot fi un tezaur de oferte grozave la articole unice pe care nu le veți găsi în alte magazine, fiind extrem de ușor să fiți prinși în mrejele achiziționării unor chilipiruri.

Dacă, însă, vă urmați inima și nu capul, s-ar putea ca „afacerea” să vă aducă alte probleme la care nici nu vă așteptați. Există ceva palpitant în a găsi „nestemate” bine ascunse și în a economisi bani în același timp, dar, dacă nu sunteți atenți, ați putea aduce acasă ceva care ar fi trebuit să rămână la magazin.

produse second hand
produse second hand

Te-ar putea interesa și: Sancțiuni uriașe pentru operatorii economici care vând mașini noi și second-hand. ANPC a aplicat amenzi de 1,5 milioane de lei 

De ce unele produse second hand trebuie evitate?

Nu este un secret că achizițiile second hand au crescut în popularitate în ultimii ani, proprietarii de case dorind să „reînnoiască” decorul și mobilierul, dar nu fiecare articol prezentat ca fiind un chilipir este un proiect de bricolaj demn de investiții. Cele mai bune articole second-hand sunt cele de mici dimensiuni, precum cărțile, ramele, decorul de sărbători și chiar anumite vase, fiind articole unice care conferă personalitate unei locuințe și o fac să fie mai primitoare și mai luxoasă.

Stiliștii de interior și experții în amenajări susțin că există o regulă în această privință – când vine vorba de proiecte de amenajare, dacă găsiți ceva care necesită multă muncă pentru a-l curăța sau „repara”, întotdeauna trebuie să vă întrebați dacă merită timpul și banii cheltuiți sau dacă nu cumva mai bine ați cumpăra un alt articol nou-nouț.

Specialiștii mai afirmă că, în primul rând, observarea cu atenție a fiecărei piese este o modalitate inteligentă care oferă indicii destul de clare asupra achiziționării articolului respectiv. Pe lângă uzura ce poate afecta funcționalitatea și siguranța unui articol, adesea nu veți avea garanție sau opțiunea de a-l returna. În plus, va trebui să investiți timp și efort în căutarea, verificarea și negocierea prețului a ceea ce cumpărați.

În unele cazuri, poate fi o afacere bună să cumpărați lucruri second hand, întrucât sunt prietenoase cu bugetul și deosebite din punct de vedere estetic. De asemenea, după îndelungate „săpături”, este posibil să descoperiți un articol folosit cu caracter sau caracteristici pe care nu le veți găsi într-unul nou. În plus, cumpărarea de articole uzate este o formă de reciclare care poate ajuta la reducerea deșeurilor și poate aduce beneficii mediului.

Ținând cont de cele menționate, dacă decideți totuși, să cumpărați anumite articole second hand, există câteva „oferte” pe care nici nu ar trebui să le luați în considerare, pentru a vă menține casa fericită și sănătoasă: perne, saltele, tăblii tapițate, mobilă din fier ruginit, covoare, pătuțuri pentru copii, vase antiaderente, plăci de tăiat, îmbrăcăminte intimă și pături electrice. Aceste articole sunt purtătoare de bacterii, dăunători și riscuri de funcționalitate. Pernele pot ascunde acarieni și microbi, saltelele uzate nu oferă suport adecvat și pot conține ploșnițe, iar tăbliile tapițate acumulează germeni și mirosuri.

Mobilierul din fier ruginit este instabil și coroziv, iar covoarele second-hand sunt magneți pentru murdărie și mirosuri persistente. Pătuțurile pentru copii și aparatele electrocasnice, dacă nu pot fi testate, sunt nesigure, iar vasele antiaderente uzate prezintă riscuri chimice. Îmbrăcămintea intimă și păturile electrice uzate sunt de evitat din motive de igienă și siguranță. În final, alegerea înțeleaptă a articolelor second-hand poate transforma o casă într-un cămin confortabil și unic, dar e important să se evite anumite obiecte pentru a nu compromite sănătatea și siguranța.

Citește și: De ce preferă românii mașini second-hand în locul celor noi. Ce aspecte și beneficii sunt luate în calcul de cei care își schimbă autoturismul

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...