Ce salariu are un gunoier în Germania. Aproximativ 177.000 de bărbați și femei au fost angajați în industria de eliminare a deșeurilor în 2022 în Germania. Industria de eliminare a deșeurilor joacă un rol important, doar în Germania, aproximativ 40 de milioane de tone de deșeuri menajere sunt generate în fiecare an. De obicei e împărțit pe categorii, cum ar fi hârtie, deșeuri organice și deșeuri reziduale.
Gunoierii sunt cei care au grijă ca deșeurile să fie colectate în mod regulat conform unui program fix și apoi reciclate în instalațiile corespunzătoare. Un angajat care lucrează de trei ani, spre exemplu, câștigă în medie 745 de euro pe lună pentru gestionarea deșeurilor private, adică aproximativ 3600 de lei. Dacă persoana alege să lucreze într-o coompanie din sectorul public, salariul mediu va fi în jur de 1.017 de euro, adică aproximativ 4.900 de lei.
Salariul mediu brut pentru un gunoier este de 3.837 de euro, adică aproximativ 18.000 de lei. Valoarea se referă la o săptămână de lucru cu 40 de ore pe săptămână.
În cazul în care ați absolvit formarea profesională, ea e de regulă grupa de salarizare E5, iar dacă nu ați absolvit-o este grupa E1. Alternativ, puteți decide să lucrați ca angajat într-o companie privată de gestionare a deșeurilor.
Noua legislație aduce vești bune în ceea ce privește mediul, însă din punct de vedere al costurilor veștile nu sunt la fel de plăcute. Românii vor fi nevoiți să plătească mai mult penteu taxa gunoiului.
Fiecare primărie este înștiinșată cu privire la modificarea modului în care se colectează gunoiul de pe străzile localității. Instituțiile trebuie să implementeze un sistem de gestionare pe patru fracții a deșeurilor formate din stații de transfer și stații de sortare. Mai exact, acestea sunt dotate cu recipiente dedicate pentru hârtie, metal,plastic și sticlă. Până în ianuarie, Primăriile trebuie să monteze insulițele, acestea fiind nevoite să implementeze colectarea separată a deșeurilor textile și a celor periculoase provenite din deșeuri menajere.
În ceea ce privește tarifele, acestea nu vor fi stabilite de Primării, ci de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Unități Publice.
Uniunea Europeană continuă să implementeze noi măsuri de ajutorare a mediului pe care statele membre trebuie să le accepte. În ceea ce privește recilarea de gunoaie, România este printre țările codașe.
În fiecare an, UE sancționează țara noastră cu nici mai mult, nici mai puțin de 200 de milioane de euro pentru lipsa respectării legislației europene care pune obligații asupra formelor de reciclare care trebuie respectate de fiecare țară membră.