Pentru a deveni pilot de avion trebuie să parcurgi un proces de instruire pentru a obține licența de pilotaj. Primul pas este participarea la cursuri specializate pentru piloții de avion. Aceste cursuri sunt structurate în module de teorie și ore de practică, fiind coordonate de specialiști în domeniu și oameni cu experiență.
În etapa inițială, poți alege între obținerea unei licențe de pilot privat (PPL), licenle de pilot de linie (ATPL) sau licențe de pilot comercial (CPL). Costurile pornesc de la 8.300 de euro, dar avantajele unei astfel de cariere sunt numeroase și se ridică pe măsură ce avansezi.
Salariul unui pilot de avion diferă în funcție de mai mulți factori, precum vechimea, compania aeriană, rangul în ierarhia piloților, tipul de avion pe care îl pilotează, dar și locul de origine al angajatorului.
În momentul în care intră în domeniu, un pilot are nevoie de mai mulți ani pentru a ajunge la nivelul de experiență de „veteran”. Veteranii sunt mai bine plătiți, deoarece primesc mai multe zboruri, iar compania aeriană are mai multă încredere să le încredințeze avioane mari și costisitoare, dar și mai performante.
În funcție de vechime, un pilot cu experiență îndelungată în cadrul unei companii aeriene poate ajunge să câștige până la 100.000 de euro pe an, așa cum se întâmplă în companii precum Lufthansa, Sas Scandinavian, Condor, TUifly, KLM sau Easyjet.
La Tarom, companie aeriană românească, un pilot câștigă între 6.000 și 7.000 de euro lunar.
Un pilot de avion angajat în Armata Română primește un salariu care depășește cu mult salariul mediu din România. Piloții militari pot ajunge să câștife chiar și 16.000 de lei, în funcție de vechime, grad și numărul de ore, dar și de nivelul de experiență pe care îl au.
Salariul uni pilot de avion comercial poate varia de la o companie de la alta. Ce salrii au piloții companiilro mari, potrivit Aviationacademy.ro:
Remunerația lunară a piloților este compusă și din bonusuri, plata orelor de zbor, diurne și alte compensații finaciare. Profesia vine cu mai multe avantaje, cum ar fi reduceri pentru zborurile personale, cazare gratuită, abonamente de sănătate și instuire gratuită la angajare.
Programul de lucru este unul variabil, influențat de zboruri și fusuri orare. Poate implica inclusiv zboruri în weekend-uri și în timpul sărbătorilor legale.