- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Ce șanse mai au jurnaliștii în viitor? Inteligența artificială ar putea să ne înlocuiască într-o secundă. Care e punctul în care jurnualistul se delimitează de AI?

14 Jan, 19:05 • Cornel Ghimeșan
Inteligența artificială sau AI, așa cum este cunoscută de publicul larg, nu mai este un secret pentru nimeni. Recent, rețelele de socializare au fost împânzite de avataruri create cu ajutorul acestor soft-uri. Însă ce se întâmplă când acestea ajung atât de avansate încât pot „fura” locuri de muncă? Jurnaliștii sunt printre primii care ar putea fi înlocuiți.
Ce șanse mai au jurnaliștii în viitor? Inteligența artificială ar putea să ne înlocuiască într-o secundă. Care e punctul în care jurnualistul se delimitează de AI?

Inteligența artificială se dezvoltă într-un ritm atât de alert, încât este aproape imposibil să facem față „update-urilor” care se întâmplă la fiecare secundă. Astfel, nu este de mirare că oamenii se întreabă ce se va întâmpla, în viitorul foarte apropiat, când aceste soft-uri super-evoluate ar putea fi înlocuitorul perfect pentru mâna de lucru umană. Dacă ne aplecăm atenția asupra jurnaliștilor sau a fotografilor, probabil că scenariile vor fi unele sumbre.

Citește și: Speranțele lui Nicușor Dan mai aproape de realizare. Capitala primește prin PNRR fonduri de 1 milion de euro pentru semaforizare inteligentă

În condițiile în care în prezent inteligența artificială poate genera un număr infinit de poze sau texte, cu contexte extrem de diferite, unele de-a dreptul SF, este firesc să ne întrebăm ce se va întâmpla cu oamenii care, în prezent, au acest job. Evoluția rapidă a sistemelor de chatbot AI precum Chat-GPT, VALL-E și BlenderBot 3 și abilitățile lor tot mai mari de a genera text la egalitate cu scriitorii umani, ne motivează să credem că suntem la un pas de momentul în care roboții vin să-ți ia meseria, iar aceasta devine o amenințare  100% viabilă. La CNET, se pare că deja se întâmplă.

În cât timp ne va fura inteligența artificială job-urile?

The Byte a anunțat că popularul site tehnologic pare să fi folosit „tehnologie de automatizare” pentru a genera o serie de postări explicative, în sfera financiară, începând din noiembrie 2022, sub autoritatea CNET Money Staff. Numai după ce dai click pe linia de referință, site-ul dezvăluie că „acest articol a fost generat folosind tehnologia de automatizare și a fost editat și verificat cu atenție de către un editor din personalul nostru editorial”.

Până în prezent, site-ul a generat în total 73 de astfel de postări din noiembrie anul trecut pe diferite subiecte precum „Ce este Zelle și cum funcționează?” Deoarece știrile despre activitățile sale au apărut la începutul zilei, CNET a eliminat ulterior pagina bio CNET Money Staff și a eliminat „Personalul” din numeroase postări pe care le scrisese.

Inteligența artificială ar putea să ne înlocuiască într-o secundă.
Inteligența artificială ar putea să ne înlocuiască într-o secundă.

Utilizarea inteligenței artificiale care generează text nu este în prezent o practică larg răspândită în sfera jurnalistică, dar publicații precum Associated Press și Washington Post s-au folosit de ea pentru diverse sarcini de redactare. Washington Post, de exemplu, a folosit această metodă pentru a scrie despre fotbalul din liceu sau despre alt eveniment fără importanță. Dar, în mod normal, atunci când o publicație face o schimbare fundamentală în operațiunile redacției sale, cum ar fi acesta, de obicei se trimite un comunicat de presă sau se face un anunț pe rețele sociale.

Diferența de calitate între sistemul CNET și AP este una puternică. Sistemul AP este un sistem rudimentar bazat pe introducerea unor date clare într-un sistem pre-formatat pentru postări zilnice și alte sarcini jurnalistice extrem de repetitive. Sistemul CNET, pe de altă parte, pare a fi mult mai capabil să compună postări explicative de lungă durată despre concepte financiare complexe.

Alte articole: Contoarele „inteligente” dublează facturile românilor. Ce au reclamat mai mulţi consumatori casnici

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...