Fermierii din zona Dăbuleni au reușit să scape de faliment datorită celei de-a doua recolte de pepeni. Din păcate pentru ei, prima tranșă de producție a fost ruinată de caniculă, însă acum aceștia sunt optimiști cu privire la cea de-a doua tranșă, care dacă nu se întâmplă ceva extrem, va fi una fructuoasă. Acest lucru însemnă că vom avea șansa să ne bucurăm de fructul magic al verii până în toamna târziu.
Citește și: O nouă regulă pe plajele din Italia! Localnicii sunt revoltați și vor să dea autoritățile în judecată
40% din prima recoltă din acest an a fost distrusă de temperaturile extrem de ridicate, însă fermierii și-au luat destinul în mâini și au mai încercat încă o recoltă. Agricultorii de la Dăbuleni și Călărași au plantat din nou. Dat fiind că temperaturile au fost mult mai prietenoase la sfârșitul lunii iulie, abia din recolta a doua vom avea șansa cu adevărat să ne bucurăm de lubeniță.
„Este adevărat, și noi punem cam devreme. De exemplu, prima recoltă o pun pe 24 martie și au dat gerurile, și am avut folie termică, dar tot mi le a luat gerul. Dar și calitate…acestor pepeni le face bine căldura”, spune un producător.
„Cea de-a doua recoltă este mult mai bună, în jur de 60 de tone, așa trebuia să fie și la prima, dar datorită condițiilor meteo au fost 30 de tone”, spune Lucian Cârciumaru, inginer agricol. Localitatea Călărași, alături de Dăbuleni sunt renumite în țară pentru că de aici pleacă în fiecare vară mii de tone de pepeni.
În Dăbuleni s-au cultivat, anul acesta, 750 de hectare cu pepeni verzi și 250 de hectare cu pepeni galbeni, aproape ca și în anii trecuți. Zona nisipurilor -Sadova- Bechet- Dăbuleni este o zonă deja recunoscută, pentru tradiție, cultură și calitatea pepenilor verzi, adică a lubenițelor. Brandul este notoriu, nu numai în România.
Producătorii din Banat și cei din Oltenia au demarat o luptă cu munții de pepeni. Pepenii de Gottlob sunt de cinci ori mai scumpi decât cei de Dăbuleni, dar au ajuns în vârful scării Bricks, care măsoară dulceața fructelor, a transmis observatornews.ro.
Mai mult, faima lubenițelor din România a ajuns până în Statele Unite ale Americii. Cumpărătorii susțin că diferența o face prețul, chiar dacă cei de la Dăbuleni sunt de cinci ori mai ieftini, câștigul este în gust, spun fermierii din vestul țării.
În ciudat faptului că vremea a întârziat recolta cu două săptămâni, producătorii din comuna Gottlob, în Timiș, sunt gata să ajungă cu producția pe tarabe și magazine. Factorul principal care dă dulceața pepenilor și de care fuge toată lumea în această perioadă este căldura.
„La ora actuală, arată chiar foarte bine. avem una aici, doi, trei, patru pe metru pătrat, chiar cinci. Sunt foarte mulţumit anul acesta. Anul acesta lubeniţa este foarte bună. Fructele sunt uniforme, culoarea este foarte bună.”, a explicat Corneliu Crețu, producător.