- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Ce se întâmplă cu vremea în septembrie, după ce România a fost grav afectată de secetă. Climatologul Roxana Bojariu: „Se schimbă anotimpurile”

26 Aug, 15:37 • Toma Anca
Luna septembrie ne bate la ușă, iar oamenii sunt curioși cum va fi vremea, dacă vor mai continua temperaturile ridicate și la început de toamnă. După ce România a fost grav afecatată de secetă, climatologul Roxana Bojariu nu are vești prea bune în ceea ce privește perioada următoare.
Ce se întâmplă cu vremea în septembrie, după ce România a fost grav afectată de secetă. Climatologul Roxana Bojariu: Se schimbă anotimpurile

Vremea va continua să ne surprindă și în luna septembrie. Climatologul Roxana Bojariu a declarat că nu doar România va fi afectată de încălzirea globală, ci mai țări, în special cele din sudul Europei. Chiar dacă suntem la început de toamnă și lumea se așteaptă la precipitații, pentru a mai salva din secetă, este foarte puțin probabil să se întâmple asta.

Citește și: Vine direct iarna în România? Data la care va ninge în București a fost anunțată de meteorologii Accuweather

Vremea ar putea reveni la normal în ultimele luni de toamnă

Ne putem aștepta, în orice caz, la recorduri și în lunile ce urmează, inclusiv în septembrie. Este greu de spus de pe acum dacă septembrie va fi și ea una dintre cele mai calde luni din înregistrări, fie în România, fie la nivel global, probabil că va fi undeva în clasament.

Asta e sigur, pentru că observăm cum avem din ce în ce mai multe recorduri pe fondul acesta al încălzirii globale, dar e dificil de spus, încă de pe acum, pe ce loc se va situa. Din păcate, luna septembrie începe pe acest fond de secetă în România și în multe zone din sudul Europei, mai ales din sudul Europei.

În România, în special, avem secetă, de la moderată până la extremă, în cele mai multe regiuni, excepție făcând doar anumite zone din Transilvania și problema este că sfârșim anul agricol la sfârșitul lui august cu seceta aceasta extinsă și începe un an nou agricol, în septembrie, cu secetă.

Evident că ne putem aștepta în celelalte luni de toamnă la precipitații care să îmbunătățească situația rezervei de apă din sol, dar, climatic vorbind, luna septembrie este prin natura ei una săracă în precipitații față de celelalte ale anului ori, pe acest fond în care climatic vorbind, cad mai puține precipitații și pornim cu o secetă, e clar că nu septembrie va fi luna care să ne aducă acele cantități de apă în sol, care să favorizeze un an agricol mai bun anul viitor.

Dar mai sunt și celelalte luni de toamnă și să sperăm că vom avea, totuși, și această refacere, cel puțin în regiuni cât mai extinse pentru rezerva de apă din sol”, a declarat Roxana Bojariu, potrivit b1tv.ro.

Climatologul a mai dezvăluit că este posibil ca anotimpurile să se schimbe, în România, nu neapărat numărul lor, ci caracteristicele.

Da, se schimbă, nu neapărat numărul de anotimpuri, dar se schimbă caracteristicile lor. Dacă le comparăm cu caracteristicile acelorași anotimpuri, acum mai multe decenii în urmă, și într-adevăr chiar în arhive, obiectiv vorbind, vedem cum luna septembrie începe să capete caracteristici de lună de vară, se prelungește, practice, vara înspre toamnă și sunt chiar valuri de căldură în septembrie.

Avem deja înregistrate, ba chiar anul trecut am avut temperaturi peste pragul de caniculă în a doua parte a lunii octombrie. E adevărat, a fost o situație excepțională, dar vedem cum aceste situații excepționale încep să fie din ce în ce mai frecvente și împing, oarecum, lucrurile spre o nouă normalitate”, a mai spus Roxana Bojariu.