Cea mai întâlnită dezbatere între locatari pornește de la întrebarea dacă proprietarii de animale de companie ar trebui să includă și câinii sau pisicile la întreținere. Potrivit Articolului 47, litera d din Legea 230/2007 și Articolului 50, alineatul 2 din HG 1588/2007, se pot adăuga unele taxe pentru cei care au animale. Cu toate că legea nu îi obligă acestl lucru, mulți proprietari se văd nevoiți să plătească o mulțime de bani pentru a putea locui în continuare cu vietățile lor în apartament.
De asemenea, și pentru chiriașii care au animale de companie poate apărea această situație. Tocmai de aceea sunt și o mulțime de proprietari de apartamente care refuză să-și închirieze locuințele celor cu animale, ca să evite daunele neprevăzute. În multe cazuri, chiriașii sunt obligați să plătească o taxă în plus sau să se asigure că achita costurile reparațiilor pentru pagubele provocate de animalele lor.
Regulile privind deținerea de animale de companie la bloc sunt stricte. Nimeni nu are voie să țină mai mult de doi câini sau două pisici într-un apartament. În plus, când vine vorba de alte tipuri de animale domestice sau păsări de curte, e interzisă deținerea lor la bloc.
Mai există o regulă de care stăpânii animalelor trebuie să țină cont, și anume să se asigure că acestea sunt sterilizate și microcipate. Cine nu respectă acest lucru riscă amenzi uriașe. Sancțiunile se aplică și dacă animalele sunt scoase afară fără botniță sau zgardă. Amenzile variază între 1.500 și 3.000 de lei.
Un alt lucru important e ca stăpânii să strângă după animalele lor de companie atunci când le scot la plimbare. În plus, câinii periculoși trebuie să aibă botniță obligatoriu. Nu toți, ci anumite rase considerate a fi periculoase.