Ce valoare legală au actele scrise de mână în România. Documentele pot să fie scrise de mână sau electronic și să fie folosite pentru tranzacții zilnice.
Potrivit Codului de procedură civilă actele cu semnătură privată sunt înțelese ca fiind acele „înscrisuri semnate de părți, fără a fi supuse formalităților specifice, în afara unor excepții legale”. Pot avea tot felul de date legate de acte sau fapte juridice și să nu conteze suportul material sau modalitate de stocare.
Citește și Se dau bani GRATIS pentru femeile care vor să intre în afaceri. Cum poți primi 40.000 de euro
Actele scrise de mână pot fi folosite în tot felul de situații juridice. Spre exemplu, atunci când se încheie un contract sau chiar când vorbim de exprimarea unei dorințe persoanle.
Exemple de documente „de mână”
Trebuie precizat că actele de mână nu au aceeași forță probatorie cu cele autentice. Codul de procedură civilă face o diferență clară între puterea probatorie a actelor autentice și cea a actelor sub semnătură privată. Cele autentice fac dovadă până când sunt declarate false, însă cele sub semnătură privată au nevoie de recunoașterea de către părți ca să aibă valoare probatorie.
Citește și Salarii mai mari pentru români. Banca Mondială ia decizia majoră pentru 2024
Legislația română pedepsește grav falsificarea actelor, fie că vorbim de cele oficiale sau cele sub semnătură privată. Tocmai de aceea e foarte important de conștientizat valoarea legală a actelor de mână în țara noastră și a situațiilor în care ele pot fi utilizate eficient.
Conform Codului penal, „falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul dintre modurile prevăzute în art. 320 sau art. 321 (adică de la infracțiunile de fals material în înscrisuri oficiale și de la falsul intelectual), dacă făptuitorul folosește înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecințe juridice, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.