- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cea mai iubită legumă a românilor se va scumpi, din septembrie. Prețul va fi cu cel puțin 20% mai mare

29 Aug, 14:57 • Bugiu ⁠Ana Maria
Prețul legumei iubite a românilor se va majora cu cel puțin 20%, începând cu această toamnă. Motivele sunt legate de secetă.
Cea mai iubită legumă a românilor se va scumpi, din septembrie. Prețul va fi cu cel puțin 20% mai mare

Seceta este motivul tuturor scumpirilor la alimente. Iar din septembrie, legumele vor costa și mai mult.

Producția de cartofi a fost grav afectată din cauza temperaturilor ridicate, dar și lipsa precipitațiilor este un efect major care a dus la aceste scumpiri.

Experții spun că recolta din acest an va fi cu 40% mai mică decât cea din 2023, potrivit Antena 3 CNN.

Leguma preferată a românilor se va scumpi considerabil, din toamnă. Producția de cartofi a fost afectată în această vară de temepraturile ridicate dar și de lipsa precipitațiilor, iar estimările sunt că recolta din acest an va fi cu 40% mai mică decât cea de anul trecut, atunci când de pe terenurile din România s-au recoltat 1,2 milioane de tone de cartofi.

Te-ar putea interesa și: Urgență climatică în acest loc afectat de secetă extremă și arșiță! E interzis să uzi grădina cu legume și să umpli cu apă piscina

foto: cartoful

Cea mai iubită legumă a românilor se va scumpi, din septembrie. Prețul va fi cu cel puțin 20% mai mare

Un kilogram de cartofi, în prezent, se vinde cu aproximativ 3-4 lei, iar din toamnă, spun fermierii, prețul se va majora cu cel puțin 20%.

Aceeași soartă este posibil să o aibă și cartofii din import, având în vedere că sunt probleme la producție și în alte țări.

Germania, Olanda și Belgia, țările de la care importăm cartofii, iar acestea au probleme cu producția. Se estimează că majorările vor fi de cel puțin 30% pentru cartofii importați.

Cartoful este oricum produsul care s-a scumpit cel mai mult în ultimii ani. Acum, cartofii sunt cu 83% mai scumpi față de 2021. Prețurile mari i-au pus la pământ pe români care sunt mari consumatori de cartofi.

Un român consumă într-un an 90 de kg de cartofi.

Te-ar putea interesa și: Guvernul a înlocuit „masa caldă” cu „masa sănătoasă” în şcoli. Se dau aproape 100 de milioane de lei pentru fructe şi legume