Ceapa verde a fost clasificată botanic ca Allium cepa, o plantă de ceapă tânără, recoltată prematur, care aparține familiei Amaryllidaceae. Termenul este unul general, ce include mai multe varietăți de bulbi de ceapă care sunt recoltate înainte ca aceștia să aibă șansa de a se umfla și de a ajunge la maturitate completă.
Ceapa verde, leguma bogată în vitamine
Ceapa verde conține vitamina A pentru a menține sănătatea organelor, vitamina C pentru a întări sistemul imunitar și vitamina K pentru a promova o vindecare mai rapidă a rănilor. De asemenea, oferă calciu pentru protejarea oaselor și dinților, potasiu pentru a echilibra nivelurile de fluide din organism, antioxidanți pentru a reduce inflamațiile și alți nutrienți, inclusiv fosfor, magneziu și cupru, potrivit netmeds.com.
Această legumă conține un set complex de compuși interesanți, printre care:
- Compuși de sulf, precum alicina, care conferă gustul distinctiv
- Flavonoide, cum ar fi quercetina și kaempferolul, care au proprietăți antioxidante și de captare a radicalilor liberi
- Clorofilă, care este responsabilă pentru culoarea verde
- Fibre alimentare, vitamine și minerale precum vitamina C, B și potasiu
Citește și: Roşii, ceapă, mărar, salată verde şi alte legume şi fructe cu pesticide peste limita maximă admisă, vândute românilor
Ceapa verde este cultivată în întreaga lume începând cu secolul 21, inclusiv în țările asiatice precum India și Nepal, în națiuni africane precum Nigeria și Ecuador și în America de Nord – SUA, precum și în Australia și Noua Zeelandă. Printre beneficii se numără:
- Stimularea sistemului imunitar. Consumul a aproximativ o legătură de ceapă verde va satisface necesarul zilnic de vitamina C pentru adulții sănătoși. Vitamina C nu doar că ajută la absorbția fierului pentru o circulație sanguină îmbunătățită, dar contribuie și la îmbunătățirea imunității prin activarea celulelor albe din sânge.
- Menținerea sănătatății inimii. Fiind extrem de bogată în potasiu, ceapa verde ajută la menținerea unei tensiuni arteriale normale. De asemenea, contribuie la activitatea mușchilor inimii, reduce cantitățile de colesterol LDL (colesterolul „rău”) și crește nivelurile de colesterol HDL (colesterolul „bun”).
- Relaxarea crampelor musculare. Ceapa verde este o sursă importantă de magneziu, mineral esențial pentru funcționarea optimă a mușchilor. Conținutul semnificativ de magneziu din această legumă verde o face o opțiune ideală pentru a oferi alinare în caz de dureri și crampe musculare.
- Tratarea constipației. Ceapa conține fibre alimentare valoroase care asigură o mișcare corectă a intestinelor în urma meselor grele. Acestea sunt esențiale pentru reglarea funcției rinichilor și pentru filtrarea produselor reziduale toxice provenite din digestia alimentelor și asimilarea nutrienților necesari.
- Fortificarea oaselor și articulațiilor. Calciul din ceapa verde este absorbit de oasele corpului, ajutând astfel la menținerea densității optime a oaselor pentru funcțiile zilnice și mișcarea flexibilă, neobstrucționată.
- Ajută la vindecarea anemiei. Vitamina C are și o funcție vitală în organismul uman, aceea de a îmbunătăți absorbția fierului din alimentele ingerate. Deficiența de fier poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de anemie, în care există o lipsă de celule roșii sanguine care să transporte nutrienți și oxigen către toate celulele și țesuturile.
- Reduce inflamațiile pielii. Această legumă conține mai mulți aminoacizi esențiali care ajută la construirea celulelor sănătoase ale pielii și la suprimarea oricărei roșeațe și umflături care pot apărea pe pielea expusă la condiții de mediu dure.