Ceasul Apocalipsei,
un calcul ştiinţific destinat să ilustreze practic riscurile existenţiale la nivel mondial, a fost setat, marţi, de oamenii de ştiinţă la doar 90 de secunde de miezul nopţii, cel mai mic interval faţă de momentul catastrofei de când acest sistem a fost introdus pentru prima dată, în 1947, relatează The Guardian.
Inițial, după cel de-al Doilea Război Mondial, ceasul arăta că mai erau 7 minute până la miezul nopții. Până în 1991, la sfârșitul Războiului Rece, a revenit la 17 minute înainte de miezul nopții. În 1953, precum și în 2018 și 2019, ceasul a indicat că omenirea mai are 2 minute.
Rachel Bronson, preşedintele şi directorul general al Bulletin of Atomic Scientist (Buletinul Oamenilor de Ştiinţă din domeniul nuclear), a declarat că decizia de a muta ceasul apocalipsei şi mai aproape de momentul final faţă de poziţia de anul trecut, când era la 100 de secunde până la miezul nopţii, s-a datorat „în mare parte, deşi nu exclusiv, pericolelor tot mai mari aduse de războiul din Ucraina”.
Până acum, punctul cel mai riscant fusese poziţia anterioară, de 100 de secunde înainte de miezul nopţii, care a fost stabilită în ianuarie 2020, pentru a reflecta înrăutăţirea relaţiilor dintre marile puteri. Riscul a fost menţinut în acest punct şi în 2021 şi 2022.
În timpul Războiului Rece, care a oferit fundalul pentru stabilirea acestui ceas metaforic, Doomsday Clock ajunsese la două minute de miezul nopţii, în timpul testelor cu bombe cu hidrogen efectuate de SUA şi Uniunea Sovietică în 1953.
Ceasul Apocalipsei
este o interfață sub forma unui ceas simbolic, administrată de Consiliul de Directori al Buletinului Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic de la Universitatea Chicago, care arată câte minute despart omenirea de o catastrofă de proporții globale, care ar duce la anihilarea ei, moment simbolizat prin miezul nopții. Ceasul a fost setat prima dată în anul 1947 și de atunci a fost resetat de 24 ori, în funcție de evenimentele care au avut loc pe mapamond și de probabilitatea declanșării unui război nuclear.
Ceasul Apocalipsei a debutat ca o inițiativă a oamenilor de știință implicați în Proiectul Manhattan de a face publicul să conștientizeze amenințarea armelor nucleare și de a face presiuni asupra guvernelor pentru a descuraja construirea acestui tip de arme. Ceasul apare pe coperta fiecărui număr al Buletinului Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic, începând cu iunie 1947, când coperta a fost proiectată de artista grafică Martyl Langsdorf, soția lui Alexander Langsdorf, Jr, cercetător asociat la proiectul Manhattan.
Deciziile de a seta Ceasul înainte sau înapoi sunt luate în urma ședințelor Consiliului de Directori al Buletinului Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic, format din cercetători și oameni de știință, 19 dintre aceștia fiind laureați ai Premiului Nobel. Ceasul a indicat cel mai scurt timp până la miezul nopții (100 de secunde) în anul 2021, din cauza pandemiei de COVID-19.
În 1991, Ceasul a indicat cea mai lungă durată până la miezul nopții, 17 minute, datorită încheierii Războiului Rece, căderii Uniunii Sovietice și semnării Tratatului de Reducere Strategică a Armamentului de către SUA și Rusia. Inițial, Ceasul era un indicator al pericolului nuclear, însă evenimentele de după anul 2000 au determinat Consiliul să ia în calcul atât încălzirea globală și deteriorarea mediul înconjurător, cât și amenințarea armelor biologice.