Mulți români au obiceiul să refolosească uleiul ca să nu mai spele tigaia după ce au folosit-o, considerând că îl pot lăsa acolo câteva zile și apoi să-l reutilizeze. Experții atrag atenția că acest lucru ar putea duce la probleme grave asupra organismului.
În primul rând, crește riscul de neurodegenerare și de afecțiuni aosciate, iar un exemplu în acest sens ar putea fi Alzheimer sau Parkinson.
„Sunt familii care nu își permit financiar să folosească un ulei de puține ori. Ar trebui, în primul rând, văzută calitatea uleiului pe care îl folosim. Dacă acesta formează o spumă deasupra sau are particule în interior, atunci nu-l mai putem folosi.
În schimb, dacă este destul de clar, îl putem filtra printr-un tifon. Îl putem depozita într-o cutie de metal şi lăsa într-un loc răcoros. Cu toate acestea, nu recomand reutilizarea lui.
De fiecare dată când folosim sau reîncălzim uleiul, se întâmplă niște reacții chimice. Se eliberează niște substanțe, precum acei radicali liberi despre care ştim că sunt dăunători. Și nu doar pentru boli neurodegenerative, ci și pentru un risc crescut de cancer, de diabet, de creștere a riscului de formare a ceea ce se numește inflamație silențioasă.”, a explicat medicul Simona Carniciu pentru Antena 3.
Există, totuși, anumite situații când uleiul poate fi refolosit. Dar e obligatoriu să ții cont de anumite reguli: