- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cel mai dăunător obicei al românilor: uleiul refolosit pentru prăjit. Experții în sănătate trag un semnal de alarmă

08 Jun, 20:27 • Cornel Ghimeșan
Uleiul refolosit pentru prăjire reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate. Specialiștii vin cu o serie de recomandări pentru a elimina aceste riscuri uriașe.
Cel mai dăunător obicei al românilor: uleiul refolosit pentru prăjit. Experții în sănătate trag un semnal de alarmă

Mulți români au obiceiul să refolosească uleiul ca să nu mai spele tigaia după ce au folosit-o, considerând că îl pot lăsa acolo câteva zile și apoi să-l reutilizeze. Experții atrag atenția că acest lucru ar putea duce la probleme grave asupra organismului.

În primul rând, crește riscul de neurodegenerare și de afecțiuni aosciate, iar un exemplu în acest sens ar putea fi Alzheimer sau Parkinson.

Citește și Afacerea cu care o româncă a dat lovitura! S-a inspirat din Italia și a venit în țara natală pentru a avea succes

Uleiul refolosit pentru prăjit, un adevărat pericol pentru sănătate

„Sunt familii care nu își permit financiar să folosească un ulei de puține ori. Ar trebui, în primul rând, văzută calitatea uleiului pe care îl folosim. Dacă acesta formează o spumă deasupra sau are particule în interior, atunci nu-l mai putem folosi.

În schimb, dacă este destul de clar, îl putem filtra printr-un tifon. Îl putem depozita într-o cutie de metal şi lăsa într-un loc răcoros. Cu toate acestea, nu recomand reutilizarea lui.

De fiecare dată când folosim sau reîncălzim uleiul, se întâmplă niște reacții chimice. Se eliberează niște substanțe, precum acei radicali liberi despre care ştim că sunt dăunători. Și nu doar pentru boli neurodegenerative, ci și pentru un risc crescut de cancer, de diabet, de creștere a riscului de formare a ceea ce se numește inflamație silențioasă.”, a explicat medicul Simona Carniciu pentru Antena 3.

Există, totuși, anumite situații când uleiul poate fi refolosit. Dar e obligatoriu să ții cont de anumite reguli:

  • ține-l departe de sursele de căldură și de lumină. În caz contrar, poate va oxida sau râncezi.
  • atunci când îl prăjești, temperatura nu trebuie să depășească 180 de grade Celsius.
  • alimentele trebuie prăjite în cantități mici, între 150 și 200 de grame pe litru de ulei.
  • neapărat atunci când îl prăjești trebuie să acoperi frieuza pentru ca evita contactul cu oxigenul. Altfel, poate să ducă la alterare mai repede decât ar trebui.
  • nu trebuie ca uleiul refolosit să ajungă să se răcească de tot între reprizele de gătit
  • dacă s-a alterat îți vei da seama deoarece capătă o nuanță roșiatică, nu se mai încălzește deloc și face spumă. Iar atunci în mod cert trebuie schimbat.

Citește și Produse vândute la prețuri mai mari decât cele afișate la raft! ANPC a aplicat amenzi de peste 3 milioane de lei

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult