Iași va deveni gazda celui mai scump cimitir din România, un proiect care presupune investiții de cel puțin zece milioane de euro. Noua locație va fi amplasată în zona C.A. Rosetti și va ocupa un teren de 15 hectare, dintre care 5 hectare fac parte din fondul forestier. Pe lângă locurile de veci, proiectul va include și amenajarea unui parc urban, iar accesul va fi realizat din drumul E583, la intersecția cu cartierul Copou, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Ideea inedită din care doi studenți au reușit să facă bani. Cu o investiție minimă au reușit să aducă cimitirele în era digitală
foto: cimitir
Cimitirul va fi construit pe o suprafață de 10 hectare, iar costurile vor include 8,25 milioane de euro pentru teren și două milioane de euro pentru lucrările de terasare, parcelare, construcția unui gard, a unei capele și a unui prăznicar. Tariful de concesionare a locurilor de veci va fi de 650 de lei pe întreaga perioadă de concesionare de 49 de ani, o sumă stabilită prin hotărârea Consiliului Local.
În prezent, locurile de veci disponibile sunt extrem de limitate, iar concesionarea locurilor se face doar în situații de urgență sau în cazul persoanelor care se află în pragul morții. Astfel, locurile noi nu sunt accesibile decât în cazuri excepționale, iar majoritatea locurilor sunt deja rezervate pentru perioada următoare. De asemenea, tariful pentru locurile de veci va rămâne valabil atâta timp cât nu va fi modificată hotărârea Consiliului Local, iar cetățenii vor putea concesiona locuri doar în situații de necesitate extremă.
„Locul de veci se concesionează. În momentul de față este o hotărâre dată de Consiliul Local, pe 15 ani. Prețul este de 650 de lei, tariful nu este pe an, este pe toată perioada de concesionare, este cel mai mic preț. Acum, perioada de concesionare este de 49 de ani.
În ceea ce privește noul cimitir, se va păstra acest tarif pentru că această hotărâre a Consiliului Local este dată pentru toate cimitirele din municipiul Iași. Atâta timp cât nu se modifică această hotărâre de Consiliu Local, prețul rămâne valabil. În momentul de față, locurile sunt foarte puține. În principal, locurile se reconcesionează dacă perioada de concesiune a expirat ori dacă nu s-a achitat tariful de întreținere anual. Sunt locuri pentru situații de urgență, adică nu vom fi puși în situația în care, în caz de deces, nu poate fi înhumată o persoană, locuitor al Iașului.
Dar nu mai putem concesiona locuri în rezervă, adică dacă vine cineva care se gândește că vrea el să concesioneze un loc de veci, decât în situația în care survine decesul sau în cazul unei persoane de 80 de ani ori este vorba despre o boală incurabilă, cu eminență de deces. Pentru aceste situații sunt sute de locuri. Dar trebuie să avem în vedere că există foarte multe locuri concesionate în rezervă, adică locuri noi care să fie concesionate nu sunt foarte multe, pentru că oamenii deja au locuri concesionate”, a spus Directorul Servicii Publice Iași, Laurențiu Ivan.
Te-ar mai putea interesa și: Firma care te ajută să fii cel mai tare din cimitir. Cât te costă să ai un loc de veci rupt din Rai, în 2024: „Majoritatea clienților sunt persoane plecate în străinătate”