- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cele 8 tipuri de peşte pe care NU trebuie să le mai consumi niciodată

03 Dec, 09:00 • Cornel Ghimeșan
Ne aflăm în Postul Crăciunului, urmează zilele de dezlegare la peşte, motiv pentru care trebuie să fiți extrem de atenți când alegeți peștele pe care doriți să-l cumpărați. Anumite tipuri de peşte, deși ieftine sau lăudate pentru gustul lor, au un grad ridicat de toxicitate.
Cele 8 tipuri de peşte pe care NU trebuie să le mai consumi niciodată

În Postul Crăciunului sunt multe zile cu dezlegare la peşte, vin și untdelemn. Din cele 40 de zile de post, 14 sunt cu dezlegare. Adică, toate zilele de sărbătoare și toate sâmbetele și duminicile care au rămas până la Crăciun.

Deși peștele este un produs recomandat pentru copiii în creștere sau pentru persoanele care intenționează să slăbească, fără a pierde din grăsimile esențiale, în ultimii ani calitatea cărnii albe s-a degradat considerabil. Din această cauză, consumul de pește devine din ce în ce mai dezavantajos.

Zile cu dezlegare la peşte rămase din postul Crăciunului

  • sâmbătă, 3 decembrie
  • duminică, 4 decembrie
  • luni, 5 decembrie
  • marți, 6 decembrie
  • sâmbătă, 10 decembrie
  • duminică, 11 decembrie
  • luni, 12 decembrie
  • marți, 13 decembrie
  • sâmbătă, 17 decembrie
  • duminică, 18 decembrie

Peștele este delicios și poate fi gătit într-o mare varietate de feluri, astfel că și-a câștigat un loc de frunte în meniurile oamenilor de pe înrtreg cuprinsul Pământului. Dar, specialiștii ne avertizează că există și specii de pește, adesea întâlnite în magazinele noastre, care ne pot face mai mult rău decât bine și pe care ar trebui să le evităm pe cât posibil.

Atenție! Peștele din Dunăre conține mercur și alte metale grele care pot provoca probleme neurologice, oncologice și intoxicații grave! Semnalul de alarmă tras de cercetătorii români

Iată mai jos cele 9 specii de pește pe care nu ar trebui să le consumăm:

1. Somnul de import

Somnul este o specie de pește care poate ajunge la dimensiuni considerabile. Pentru a le accelera creșterea, mulți piscicultori îi hrănesc cu hormoni, mai ales speciile importate din țările asiatice. Carnea somnilor care cresc în libertate este mult mai puțin periculoasă și are un aport nutriţional mult mai mare.

2. Macroul

Macroul este unul dintre peștii a căror carne este bogată în mercur. Un consum regulat de carne de macrou conduce la acumulări de mercur în organismul nostru, acumulare care duce la declanșarea unor afecțiuni grave. Macroul de Atlantic este cel mai puțin periculos în această privință și poate fi consumat în mod regulat. Cantitatea lunară recomandată: adulți – 200 de grame, copii – 100 de grame.

3. Tonul

Carnea de ton conține foarte mult mercur, în special cea din speciile cu înotătoare albastră și neagră. În magazine se găsește o cantitate foarte mică de carne de ton pescuit din mări și oceane, pentru că populația de ton a scăzut dramatic. Peștele din magazine provine din crescătorii și este hrănit cu antibiotice și hormoni. Nu se recomandă consumul de către copii, iar pentru adulți cantitatea lunară recomandată este de 100 de grame.

Peşte la cuptor, un deliciu uneori toxic

4. Tilapia

Tilapia este un pește de apă dulce, înrudit cu bibanul. Carnea acestui pește este foarte grasă, este saracă în acizi grași sănătoși și aproape la fel de bogată ca slănina în grăsimi nesănătoase. Consumul mare de carne de tilapia conduce la creșterea valorilor colesterolului și sensibilizează corpul la acțiunea alergenilor. Nu este recomandat persoanelor cu afecțiuni cardiace, cu artrită sau astm.

5. Anghila

Carnea acestei specii de pește este foarte grasă și predispusă la înmagazinarea toxinelor din apele industriale sau menajere. Cel mai mare nivel de toxine se întâlnește la speciile americane ale acestui pește. Speciile europene de anghilă sunt recunoscute pentru faptul că prezintă un nivel ridicat de mercur. Consumul lunar recomandat este de 300 de grame pentru adulți și 200 de grame pentru copii.

Gripa aviară face ravagii în toată lumea: Preţul ouălor s-ar putea dubla de Sărbători, peste 50 de milioane de păsări au fost sacrificate

6. Pangasius

Este unul dintre peștii cei mai prezenți în vitrinele frigorifice ale magazinelor din România. Cea mai mare parte provine din Vietnam, din apele fluviului Mekong, considerat unul dintre cele mai poluate cursuri de apă din lume. În plus, fileul de pangasius conține un nivel ridicat de nitrofurazon, dar și diverși polifosfați cancerigeni. Nu este recomandat consumului.

7. Tilefish

Carnea acestui pește are cel mai mare conținut de mercur și reprezintă un pericol real de toxiinfecții alimentare. Nu este recomandat femeilor și copiilor, iar pentru bărbați se recomandă mai puțin de 100 de grame lunar.

8. Biban de mare

Este un pește foarte des întâlnit, din Marea Nordului până în Marea Mediterană. Carnea sa are un conținut ridicat de mercur iar dacă este cumpărat file, adesea este înlocuit cu pangasius sau alt pește mai ieftin. Cantitatea lunară recomandată este de 200 de grame pentru adulți și 100 de grame pentru copii.

Fugu, cel mai toxic peşte din lume:

Ce alimente ai sau nu ai voie să consumi în postul Crăciunului?

Deoarece postul Crăciunului presupune abținerea de la alimentele care conțin origini animale, este recomandat ca persoanele care vor să postească să fie cumpătate din punct de vedere alimentar și să consume alimente sănătoase, bogate în vitamine.

Așadar, poți opta în această perioadă la fructe și legume proaspete și naturale (nu cele uscate cu zaharuri sau conservanți adăugați), cereale, nuci, semințe, uleiuri de gătit și sucuri proaspete din fructe.

În continuare, îți pot oferi câteva sugestii prin care poți înlocui alimentele interzise astfel încât această perioadă să nu ți se pară dificil de depășit.

  • carnea poate fi înlocuită cu soia; în comerț există multe produse din “carne” vegetală, carne tocată, burgeri, cârnați, mici, mezeluri, chiftele etc
  • laptele poate fi înlocuit cu laptele de ovăz, migdale, orez, lapte de cocos sau lapte  de soia
  • untul poate fi înlocuit cu margarina de post, uleiul de floarea soarelui, crema de cocos sau pasta de avocado
  • ouăle pot fi înlocuite cu tofu moale, iar pentru rețetele în care ar trebui să folosești ouă poți apela la piureurile de fructe sau iaurtul de soia
  • iaurtul poate fi înlocuit cu iaurtul din soia sau din nucă de cocos
  • smântâna poate fi înlocuită cu smântâna lichidă vegetală sau cea de cocos, caju, soia sau din ovăz
  • maioneza poate fi înlocuită ușor cu cea vegetală din comerț, asta în cazul în care nu te descurci să îți prepari singur maioneză de post
  • ciocolata; e bine să știi că anumite ciocolate negre sunt de post și le poți consuma fără probleme dacă nu reziști tentației (citește doar cu atenție eticheta)
  • frișca de post poate fi ușor pregătită acasă din smântână vegetală cu puțină smântână de cocos și zahăr pudră
Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Cel mai profitabil sector de locuri de muncă din România s-a prăbușit! Ce se întâmplă cu piața muncii
Cel mai profitabil sector de locuri de muncă din România s-a prăbușit! Ce se întâmplă cu piața ...
9.000 de lei pentru fiecare! Cine sunt cei care vor primi noile stimulente financiare
9.000 de lei pentru fiecare! Cine sunt cei care vor primi noile stimulente financiare
Reduceri la Lidl de Black Friday! Televizoare și aspiratoare la prețuri irezistibile. Românii se grăbesc să prindă cele mai bune oferte
Reduceri la Lidl de Black Friday! Televizoare și aspiratoare la prețuri irezistibile. Românii se grăbesc ...
Românii cu bani la saltea, în pericol! Experții avertizează că pot pierde economiile peste noapte!
Românii cu bani la saltea, în pericol! Experții avertizează că pot pierde economiile peste noapte!
Prețul uleiului de măsline premium, prăbușit! Reduceri masive de până la 2 euro pe litru datorită recoltei globale abundente
Prețul uleiului de măsline premium, prăbușit! Reduceri masive de până la 2 euro pe litru datorită ...
BNR lansează o nouă monedă de aur, ce comemorează Operațiunea „Neptun”, de salvare a Tezaurului României
BNR lansează o nouă monedă de aur, ce comemorează Operațiunea „Neptun”, de salvare a Tezaurului ...
Vești bune pentru români! Nemții oferă 400 de locuri de muncă într-un oraș din România
Vești bune pentru români! Nemții oferă 400 de locuri de muncă într-un oraș din România
Schimbare majoră, la orizont! Semnale pozitive pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru
Schimbare majoră, la orizont! Semnale pozitive pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen ...
Cardul pentru tineret. Ce beneficii aduce şi când va fi lansat
Cardul pentru tineret. Ce beneficii aduce şi când va fi lansat
Percheziții la sediul Netflix din Europa! Compania, acuzată de fraudă fiscală și muncă nedeclarată!
Percheziții la sediul Netflix din Europa! Compania, acuzată de fraudă fiscală și muncă nedeclarată!
Auchan face disponibilizări. Peste 2.400 de angajați vor rămâne fără locuri de muncă: „Va lăsa multe familii în dificultate”
Auchan face disponibilizări. Peste 2.400 de angajați vor rămâne fără locuri de muncă: „Va lăsa ...
Amenzi anulate! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Amenzi anulate! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Elevii din Constanța revoluționează tehnologia. Au creat o nouă aplicație AI recunoscută pe plan internațional!
Elevii din Constanța revoluționează tehnologia. Au creat o nouă aplicație AI recunoscută pe plan ...
Guvernul oferă ajutoare financiare de Crăciun. Pensionarii și persoanele vulnerabile primesc 125 de lei
Guvernul oferă ajutoare financiare de Crăciun. Pensionarii și persoanele vulnerabile primesc 125 de ...
Supermarketul cu produse la un leu cucerește România! Vine cu reduceri irezistibile!
Supermarketul cu produse la un leu cucerește România! Vine cu reduceri irezistibile!
Disneyland, considerat cel mai fericit loc de pe Pământ. Cât costă o zi de acces, la cel din Paris, în 2024
Disneyland, considerat cel mai fericit loc de pe Pământ. Cât costă o zi de acces, la cel din Paris, ...
România, expusă riscului de tsunami! Avertisment alarmant din partea experților
România, expusă riscului de tsunami! Avertisment alarmant din partea experților
Criză energetică iminentă. Prețurile la energie explodează din nou, pe fondul avariilor și importurilor de urgență din Ungaria și Bulgaria
Criză energetică iminentă. Prețurile la energie explodează din nou, pe fondul avariilor și importurilor ...