- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cele mai atractive oferte pentru investițiile cu risc scăzut ale românilor. Statul și băncile se întrec în dobânzi

07 Aug, 20:33 • stefan.vlad
Cele mai atractive oferte pentru investițiile cu risc scăzut ale românilor. Statul și băncile se întrec în oferte pentru a atrage clienții care preferă să-și economisească banii. Recent, Ministerul Finanțelor a lansat noi titluri de stat Fidelis.
Cele mai atractive oferte pentru investițiile cu risc scăzut ale românilor. Statul și băncile se întrec în dobânzi

Cele mai atractive oferte pentru investițiile cu risc scăzut ale românilor. Un investitor notabil în titluri de stat Fidelis, listate pe Bursa de Valori București (BVB), este guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. În 2022, deținea titluri de 16.000 lei, valorând 1,66 milioane lei, și 140 euro.

Citește și: Cum îți poți crește veniturile în 2024. Cele mai bune investiții care îți aduc profit

Cele mai atractive oferte pentru investițiile cu risc scăzut ale românilor

Conform ultimei declarații de avere, acum mai deține doar 6.000 lei, iar în euro nu mai are nimic. O posibilă explicație este că 10.000 titluri în lei și cele 140 în euro au ajuns la scadență și nu a fost interesat să reinvestească.

Dacă vrei să investești, primul lucru pe care îl analizezi este inflația prognozată de BNR pentru perioada următoare. Pentru finalul trimestrului III din anul viitor, Banca Centrală estimează o inflație de 3,6%, cu un interval de incertitudine de +/-2,5%. Aceasta este doar o prognoză, deci nu reprezintă o certitudine.

Subscrierea minimă la Fidelis este de 5.000 lei pentru titlurile în lei și 1.000 euro pentru cele în euro (excepție face tranșa donatorilor de sânge, cu un minim de 500 lei). Să presupunem că cineva are această sumă și nu dorește să o atingă timp de un an. Astfel, pentru a învinge inflația, o investiție de 5.000 lei ar trebui să genereze cel puțin 180 lei.

Este important de menționat că titlurile de stat nu sunt supuse impozitului pe venit și CASS. În schimb, la depozitele bancare cu câștiguri ce depășesc 6 salarii minime se plătește CASS și este necesară completarea Declarației unice (dar acest lucru nu se aplică în cazul exemplului nostru de 5.000 lei), scrie Hotnews.ro.

Care oferă dobânzi mai mari în august 2024: băncile sau statul?

Cele mai bune dobânzi la depozitele bancare sunt între 5,2% și 7% pe an, ceea ce ar însemna un câștig real de 247,5 – 315 lei, după impozitare.

Titlurile Fidelis oferă o dobândă de 5,8% pe un an, adică 290 lei. Donatorii de sânge beneficiază de o dobândă mai mare, de 6,8%, ceea ce înseamnă un câștig de 340 lei pentru 5.000 lei. Pentru donatori, suma minimă este de 500 lei, ceea ce ar genera un câștig de 34 lei.

Pe termen mai lung, Fidelis oferă o dobândă de 7% pe an pentru cinci ani, adică 350 lei pe an. Băncile nu oferă depozite pe termeni atât de lungi, iar conturile de economii au dobânzi mai puțin atractive (până la 3%).