- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cele mai fabuloase locuri din Europa și din lume pe care le poți descoperi pe jos! Lista care îți va da o grămadă de idei

01 Jul, 20:08 • Cornel Ghimeșan
Dacă te întrebi unde ar trebui să îți organizezi următoarea vacanță, acest tor realizat de Insider Monkey s-ar putea să îți ofere o serie de idei excelente. Aceștia s-au referit , în special, la cele mai frumoase orașe din Europa și din lume pe care le poți explora pe jos.
Cele mai fabuloase locuri din Europa și din lume pe care le poți descoperi pe jos! Lista care îți va da o grămadă de idei

Descoperirea unui oraș prin lungi plimbări pe jos este una dintre cele mai plăcute experiențe pe care le poți avea în călătorii. Este o oportunitate de a te familiariza cu tot ceea ce înseamnă cultura locală și de a descoperi locuri ascunse care nu sunt accesibile altfel. În căutarea celor mai prietenoase orașe pentru pietoni din lume în 2024, Insider Monkey, un site dedicat investițiilor, a realizat un raport detaliat.

Citește și: Pas istoric pe piaţa energetică. Europa a schimbat principala sursă de energie electrică

Analiza lor a inclus criterii precum scorurile de accesibilitate pentru pietoni de la Tourlane și WalkScore, distanțele dintre atracțiile principale, calitatea aerului măsurată de IQAir și indicii de siguranță de la Numbeo. Rezultatul a fost o listă de 30 de orașe care oferă condiții excelente pentru explorarea pe jos.

Florența, Italia, a ocupat locul fruntaș în acest top, datorită istoriei sale renascentiste bogate și arhitecturii impresionante. Designul compact al orașului face ca principalele sale atracții, cum ar fi Galeria Uffizi, Ponte Vecchio și Catedrala Santa Maria del Fiore, să fie ușor accesibile pe jos, fără a fi nevoie de transport în comun sau mașină.

Europa a dominat lista cu cinci dintre cele mai bune orașe pentru pietoni. Pe lângă Florența, au fost incluse și Riga (Letonia), Hamburg (Germania), Porto (Portugalia) și Madrid (Spania). Orașele europene au impresionat prin designul lor urban prietenos cu pietonii și prin facilitățile excelente pentru explorarea pe jos.

În afară de Europa, Statele Unite, Regatul Unit, Canada, Australia și regiuni din Asia și Orientul Mijlociu au fost reprezentate în această listă diversificată. Fiecare oraș a fost evaluat nu doar pentru accesibilitatea pietonală, ci și pentru atracțiile culturale și naturale pe care le oferă vizitatorilor.

Cele mai frumoase orașe din Europa

Florența, Italia

Florența se clasează în fruntea listei ca cel mai ușor accesibil oraș pentru pietoni din întreaga lume. Renumit pentru istoria sa renascentistă și arhitectura impresionantă, principalele sale atracții turistice precum Galeria Uffizi, Ponte Vecchio, Piazza della Signoria, Piazza del Duomo și Catedrala Santa Maria del Fiore sunt toate la o distanță perfectă pentru a fi explorate pe jos.  De asemenea, potrivit Insider Monkey, „Florența prioritizează curățenia, evidentă în piețele sale bine întreținute și malurile râului Arno”.

Riga, Letonia

Acest oraș medieval amplasat pe malul Mării Baltice oferă o experiență de neuitat pentru cei care preferă să exploreze pe jos. Cele mai cunoscute atracții, printre care se numără Catedrala din Riga, Piața Centrală din Riga, Casa Capetelor Negre, Parcul Bastejkalna și Grădina Vērmanes, sunt toate la o distanță de maxim 2,4 kilometri una față de alta.

În plus față de Orașul Vechi, care este dedicat în întregime pietonilor, Insider Monkey recomandă vizitarea cartierului Vecrīga, inclus în patrimoniul mondial UNESCO, descris drept „centrul istoric al Rigei”.

Hamburg, Germania

Atmosfera maritimă și atracțiile culturale din Hamburg, precum Hamburg Dungeon și Miniatur Wunderland, sunt la mai puțin de 3,2 kilometri distanță una de cealaltă. Transportul public eficient și locurile pitorești contribuie la accesibilitatea ridicată a orașului.

Porto, Portugalia

Străzile înguste pavate cu piatră cubică și reperele celebre ale Porto, cum ar fi Podul Dom Luís I și Librăria Lello, sunt la o distanță de 3,5 kilometri una de cealaltă. Curățenia străzilor și parcurile bine întreținute sporesc accesibilitatea pietonilor. „Calitatea aerului din Porto este influențată de locația sa costieră”, notează raportul.

Citește și: Orașul din Europa care vinde teren de casă cu doar 10 cenți pe metru pătrat: „Absolut oricine este binevenit să cumpere”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult