Bordeaux devansează Parisul în acest nou top al celor mai frumoase orașe din lume, iar Europa domină clasamentul, ocupând nouă din primele 10 locuri, relatează economedia.ro.
Clasamentul se bazează pe numărul de clădiri care respectă „raportul de aur”, utilizat de mii de ani în arhitectură pentru a valorifica frumusețea naturii în structuri echilibrate și armonioase.
Te-ar putea interesa și: Cele trei soluții care ar putea repune pe picioare turismul românesc. Ce spun experții: „România e abia la 25% din potențial”
Veneția ocupă detașat primul loc în acest clasament. Mai mult de 83% dintre clădirile sale respectă raportul de aur, potrivit datelor studiului.
În 2023, Veneția a primit 5,7 milioane de vizitatori. Portul a inițiat o nouă taxă în acest an, pentru a reduce sosirile și a introdus un plafon de 25 de persoane per grup turistic.
Al doilea cel mai frumos oraș din lume este Roma, capitala Italiei, care are un scor de 82% în raportul de aur, fiind capitala europeană câștigătoare a clasamentului.
Nu cu mult, Roma este urmată de Barcelona, orașul mirific din Spania.
Urmează apoi Praga (Cehia), care impresionează cu catedrala gotică Sfântul Vitus și moderna Dancing House.
Al cincilea loc este ocupat de singurul oraș care nu se află în Europa, în acest clasament, anume New York, SUA.
Chiar dacă este orașul iubirii și al romanței, Parisul nu reușește să intre în top 10, dar ocupă, totuși, un veritabil loc 12 în clasament.
Bordeaux, alt oraș din Franța, ocupă locul 9, cu un scor al frumuseții de 75,3%. A câștigat teren în fața multor orașe, prin podgoriile de jur împrejului său și arhitectura impresionantă.
Și Atena (Grecia) se numără printre cele mai frumoase orașe din lume, ocupând locul 6 în top. Pe locul 7 se află Budapesta (Ungaria), iar pe locul 8 este Viena (Austria).
Ultimul loc din acest top 10 îl ocupă Milano, Italia.
Italia demonstrează cu brio că este as la capitolul frumusețe, având 3 orașe în top 10 al celor mai frumoase orașe/clădiri din lume, potrivit raportului de aur.
Te-ar putea interesa și: Hibele turismului european în anul 2024. Orașul care taie alimentarea cu apă în apartamentele închiriate turiștilor