Dacă vrei să pregăteștei cei mai buni cartofi prăjiți pe care i-ai mâncat vreodată, trebuie să ții cont de câteva lucruri aparent banale, dar care îți vor oferi un preparat delicios, crocant la exterior și pufos la interior.
Alegerea corectă a cartofilor este foarte importantă. Cartofii care au un conținut ridicat de amidon sunt perfecți pentru prăjit, pentru că devin crocanți la exterior și moi la interior. Cartofii cu conținut scăzut de amidon pot deveni prea tari și nu se prăjesc uniform.
Mai mult, dacă nu speli bine cartofii după ce au fost tăiați, amidonul poate face ca aceștia să se lipească între ei și să devină foarte uleioși și grețoși.
Și tăierea cartofilor este extrem de importantă. Dacă nu sunt tăiați uniform, vor avea timp de gătire diferiți. Unii cartofi prăjiți vor fi arși, iar alții vor rămâne cruzi. Pentru o prăjire uniformă, este important ca aceștia să fie tăiați cât mai egal cu putință.
Un sfat este ca, după ce au fost tăiați, cartofii să fie lăsați în apă rece timp de 30 de minute pentru a îndepărta excesul de amidon. Astfel, cartofii tăi vor avea o textură extrem de crocantă, potrivit evz.ro.
Cantitatea de ulei folosită este și ea foarte importantă. Dacă nu este suficient de mult ulei în tigaie, cartofii nu se vor prăji corect. Pentru a avea parte de cei mai buni cartofi prăjiți, aceștia trebuie să fie acoperiți în totalitate de ulei în timpul gătirii.
Totodată, dacă uleiul este prea rece, cartofii vor absorbi prea mult ulei. Dacă uleiul este prea fierbinte, cartofii se vor rumeni prea repede, iar la interior vor rămâne nefăcuți. Temperatura perfectă pentru a face cartofi prăjiți este de aproximativ 180 de grade. Cartofii trebuie prăjiți în tranșe mici, nu toți în acelați timp, pentru a se găti uniform.
O greșeală extrem de comună pe care multe gospodine o fac este prăjirea într-o singură rundă. Cel mai bine este să preăjești cartofii în două runde, prima dată la o temperatură mai joasă pentru a-i găti bine la interior, iar a doua rundă la o temperatură mai mare pentru a deveni crocanți și aurii la interior.
Este greșit, de asemenea, să nu amesteci în cartorfi atunci când îi prăjești. Aceștia trebuie amestecați periodic pentru a se prăji uniform. Dacă nu sunt întorși, se pot lipi sau chiar arde.