- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cele mai periculoase alimente pe care le putem cumpăra din magazine. Avertismentul unui cercetător: E nevoie de avertismente ca pe pachetele de țigări

06 Jul, 23:15 • Adrian Popovici
Un expert internațional în nutriție atrage atenția asupra pericolului asociat cu consumul de alimente ultraprocesate. Acesta cere ca astfel de produse să aibă avertismente asemănătoare celor de pe pachetele de țigări.
Cele mai periculoase alimente pe care le putem cumpăra din magazine. Avertismentul unui cercetător: E nevoie de avertismente ca pe pachetele de țigări

Un profesor universitar de la Universitatea din São Paulo atrage atenția asupra unui pericol tot mai mare pe care dieta bogată în alimente ultraprocesate îl reprezintă pentru sănătatea oamenilor la nivel global. Aceste alimente sunt considerate atât de dăunătoare încât profesorul propune ca ele să fie vândute cu avertismente, similar cu cele de pe pachetele de țigări. Argumentele sale sunt susținute de dovezi tot mai numeroase care arată riscurile asociate consumului de alimente ultraprocesate, notează Bugetul.ro.

Carlos Monteiro, cunoscut nutriționist și academician, insistă asupra faptului că alimentele ultraprocesate nu doar că au devenit omniprezente în dietă, dar și înlocuiesc din ce în ce mai mult mâncărurile mai sănătoase și mai puțin procesate, în întreaga lume. Impactul lor asupra sănătății este profund negativ, contribuind la creșterea alarmantă a bolilor cronice și la deteriorarea calității vieții.

„Alimentele ultraprocesate au devenit tot mai prezente în dietele globale, în ciuda riscului pe care îl reprezintă asupra sănătății, în sensul că pot să crească riscul apariției a multiple boli cronice. (…)

Alimentele ultraprocesate înlocuiesc mâncărurile mai sănătoase, mai puțin procesate, peste tot în lume și cauzează deteriorarea calității stilului de viață, din cauza efectelor dăunătoare pe care le au. Aceste mâncăruri conduc o pandemie de obezitate”, a declarat profesorul Carlos Monteiro de la Universitatea Sao Paulo.

Alimente ultraprocesate
Alimente ultraprocesate

Te-ar putea interesa și: Regula nescrisă de care trebuie să ții cont atunci când mergi la supermarket cu mașina. Cât timp ai voie să lași alimentele în portbagaj, când sunt peste 30 de grade

Avertismentul specialiștilor despre alimentele ultraprocesate

Într-o intervenție la Congresul internațional privind obezitatea, profesorul Monteiro a subliniat că alimentele ultraprocesate sunt responsabile pentru o pandemie globală de obezitate, afectând atât adulții, cât și copiii. El a susținut necesitatea introducerii unor avertismente vizibile pe ambalajele acestor produse, asemănătoare cu cele de pe pachetele de țigări, pentru a informa consumatorii asupra riscurilor pe care le implică consumul regulat al acestora.

Termenul „alimente ultraprocesate” acoperă o gamă largă de produse, inclusiv fast food-ul, băuturile acidulate, unele tipuri de cereale și batoanele proteice, care în multe țări occidentale constituie o parte semnificativă a dietelor zilnice ale oamenilor. În Regatul Unit și Statele Unite, de exemplu, aceste alimente pot reprezenta până la jumătate din consumul alimentar zilnic, iar în rândul tinerilor, ponderea lor poate ajunge până la 80%.

Recent, un studiu amplu a evidențiat legături directe între consumul de alimente procesate și apariția a numeroși factori de risc pentru sănătate. Aceste constatări susțin argumentele pentru o reglementare mai strictă și pentru campanii de sănătate publică dedicate reducerii consumului de alimente ultraprocesate.

„Este nevoie de campanii de sănătate publică, precum cele pentru tutun. Reclamele pentru alimentele ultraprocesate ar trebui interzise, sau restricționate, iar pe fața pachetului să fie introduse avertismente similare celor de pe pachetele de țigări”, a explică omul de știință.

În lumina acestor dovezi, profesorul Monteiro și alți specialiști din domeniul sănătății nutriționale fac apel la autorități să ia măsuri decisive, inclusiv restricționarea sau interzicerea reclamelor pentru alimentele ultraprocesate și introducerea de avertismente vizibile pe ambalaje.

Aceste inițiative ar putea juca un rol crucial în informarea și educarea consumatorilor despre impactul pe termen lung al alegerilor lor alimentare, contribuind astfel la o populație mai sănătoasă și mai bine informată.

Citește și: Supermarketurile nu vor mai fi obligate să reducă prețurile alimentelor de bază. Măsura se aplică de la 1 iulie