- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cele mai periculoase alimente pe care le putem cumpăra din magazine. Avertismentul unui cercetător: E nevoie de avertismente ca pe pachetele de țigări

06 Jul, 23:15 • Adrian Popovici
Un expert internațional în nutriție atrage atenția asupra pericolului asociat cu consumul de alimente ultraprocesate. Acesta cere ca astfel de produse să aibă avertismente asemănătoare celor de pe pachetele de țigări.
Cele mai periculoase alimente pe care le putem cumpăra din magazine. Avertismentul unui cercetător: E nevoie de avertismente ca pe pachetele de țigări

Un profesor universitar de la Universitatea din São Paulo atrage atenția asupra unui pericol tot mai mare pe care dieta bogată în alimente ultraprocesate îl reprezintă pentru sănătatea oamenilor la nivel global. Aceste alimente sunt considerate atât de dăunătoare încât profesorul propune ca ele să fie vândute cu avertismente, similar cu cele de pe pachetele de țigări. Argumentele sale sunt susținute de dovezi tot mai numeroase care arată riscurile asociate consumului de alimente ultraprocesate, notează Bugetul.ro.

Carlos Monteiro, cunoscut nutriționist și academician, insistă asupra faptului că alimentele ultraprocesate nu doar că au devenit omniprezente în dietă, dar și înlocuiesc din ce în ce mai mult mâncărurile mai sănătoase și mai puțin procesate, în întreaga lume. Impactul lor asupra sănătății este profund negativ, contribuind la creșterea alarmantă a bolilor cronice și la deteriorarea calității vieții.

„Alimentele ultraprocesate au devenit tot mai prezente în dietele globale, în ciuda riscului pe care îl reprezintă asupra sănătății, în sensul că pot să crească riscul apariției a multiple boli cronice. (…)

Alimentele ultraprocesate înlocuiesc mâncărurile mai sănătoase, mai puțin procesate, peste tot în lume și cauzează deteriorarea calității stilului de viață, din cauza efectelor dăunătoare pe care le au. Aceste mâncăruri conduc o pandemie de obezitate”, a declarat profesorul Carlos Monteiro de la Universitatea Sao Paulo.

Alimente ultraprocesate
Alimente ultraprocesate

Te-ar putea interesa și: Regula nescrisă de care trebuie să ții cont atunci când mergi la supermarket cu mașina. Cât timp ai voie să lași alimentele în portbagaj, când sunt peste 30 de grade

Avertismentul specialiștilor despre alimentele ultraprocesate

Într-o intervenție la Congresul internațional privind obezitatea, profesorul Monteiro a subliniat că alimentele ultraprocesate sunt responsabile pentru o pandemie globală de obezitate, afectând atât adulții, cât și copiii. El a susținut necesitatea introducerii unor avertismente vizibile pe ambalajele acestor produse, asemănătoare cu cele de pe pachetele de țigări, pentru a informa consumatorii asupra riscurilor pe care le implică consumul regulat al acestora.

Termenul „alimente ultraprocesate” acoperă o gamă largă de produse, inclusiv fast food-ul, băuturile acidulate, unele tipuri de cereale și batoanele proteice, care în multe țări occidentale constituie o parte semnificativă a dietelor zilnice ale oamenilor. În Regatul Unit și Statele Unite, de exemplu, aceste alimente pot reprezenta până la jumătate din consumul alimentar zilnic, iar în rândul tinerilor, ponderea lor poate ajunge până la 80%.

Recent, un studiu amplu a evidențiat legături directe între consumul de alimente procesate și apariția a numeroși factori de risc pentru sănătate. Aceste constatări susțin argumentele pentru o reglementare mai strictă și pentru campanii de sănătate publică dedicate reducerii consumului de alimente ultraprocesate.

„Este nevoie de campanii de sănătate publică, precum cele pentru tutun. Reclamele pentru alimentele ultraprocesate ar trebui interzise, sau restricționate, iar pe fața pachetului să fie introduse avertismente similare celor de pe pachetele de țigări”, a explică omul de știință.

În lumina acestor dovezi, profesorul Monteiro și alți specialiști din domeniul sănătății nutriționale fac apel la autorități să ia măsuri decisive, inclusiv restricționarea sau interzicerea reclamelor pentru alimentele ultraprocesate și introducerea de avertismente vizibile pe ambalaje.

Aceste inițiative ar putea juca un rol crucial în informarea și educarea consumatorilor despre impactul pe termen lung al alegerilor lor alimentare, contribuind astfel la o populație mai sănătoasă și mai bine informată.

Citește și: Supermarketurile nu vor mai fi obligate să reducă prețurile alimentelor de bază. Măsura se aplică de la 1 iulie

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Locul de muncă care le asigură românilor un salariu de 5.500 de euro. Bonusuri: cazare gratuită şi transport inclus
Locul de muncă care le asigură românilor un salariu de 5.500 de euro. Bonusuri: cazare gratuită şi ...
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi