Centrala de la Fântânele, situată în județul Mureș, a fost, în urmă cu câteva decenii, una dintre cele mai mari din România, având o capacitate impresionantă de producție a energiei electrice. După căderea regimului comunist, centrala a suferit un proces de demolare semnificativă, alături de multe alte instalații din acea perioadă. De-a lungul timpului, au existat numeroase discuții și propuneri de revitalizare a acestei centrale, dar, din diverse motive, planurile nu s-au materializat până acum, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
foto: centrala
Recent, însă, Ministerul Energiei a inclus în noul plan de guvernare al României un obiectiv ambițios: finalizarea proiectului centralei de la Fântânele până în anul 2030. Acest proiect prevede construirea unei centrale moderne, care va combina tehnologii avansate, inclusiv pe gaze naturale, cu un ciclu combinat, integrarea hidrogenului și a sistemelor de stocare a energiei.
Capacitatea noii centrale va fi de până la 500 MW, iar scopul principal al acestui proiect este consolidarea securității energetice a României și contribuția la tranziția către un mix energetic mai curat și mai sustenabil. Implementarea acestei centrale ar sprijini obiectivele naționale de a ajunge la o capacitate de producție de peste 1 GW din proiecte pe gaz până în 2030.
Locația de la Fântânele a fost dintotdeauna un loc ideal pentru o centrală energetică, având toate infrastructurile necesare: apă, stație electrică, racorduri, stație de măsurare a gazelor și multe altele. Totuși, de-a lungul anilor, diverse planuri de revitalizare a centralei au eșuat.
În 2008, Elcen a semnat un memorandum cu companiile Unit Investment din Belgia și Wienstrom din Austria pentru construirea unei noi centrale pe gaze, însă proiectul nu a avansat. Mai târziu, în 2014, Elcen a semnat un nou acord cu firma Marubeni pentru proiectarea unei noi centrale, dar din nou, proiectul nu a avut succes și firma a fost radiată.
„Finalizarea proiectului centralei electrice de la Fântânele, județul Mureș, prin construirea unei centrale de ultimă generație pe gaze, cu ciclu combinat, integrând tehnologii avansate pentru utilizarea hidrogenului și sisteme de stocare a energiei, având o capacitate instalată de până la 500 MW.
Acest proiect va consolida securitatea energetică a României, contribuind la tranziția către un mix energetic mai curat și sustenabil, prin integrarea tehnologiilor inovatoare și utilizarea infrastructurii existente.
Implementarea acestei centrale va susține și obiectivul strategic național de a atinge o capacitate de producție de peste 1 GW din proiecte pe gaz până în 2030”, se arată în proiect.
O nouă speranță pentru revitalizarea centralei a apărut în 2019, când s-a reluat discuția despre construirea unei centrale pe gaze la Fântânele. În 2021, compania Electrica s-a implicat activ în acest proiect și a cerut fonduri de finanțare, iar în 2023, CEO-ul său a anunțat planurile pentru construirea unei mari centrale pe locul fostei centrale de la Fântânele.
Te-ar mai putea interesa și: Trucuri care te ajută să plătești mai puțin la facturile de gaze, în 2024. Uite ce trebuie să faci la centrală pentru un consum mic