- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cernavodă va avea două reactoare nucleare până în 2032

28 Oct, 09:58 • Bugiu ⁠Ana Maria
Centrala nucleară de la Cernavodă va construi două noi reactoare, Unitățile 3 și 4, care vor fi finalizate între 2031 și 2032, anunță ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Ministerul a solicitat completarea ordinii de zi pentru Adunarea Generală Extraordinară din 4 noiembrie cu aprobarea contractului de inginerie și management pentru acest proiect.
Cernavodă va avea două reactoare nucleare până în 2032

Centrala nucleară de la Cernavodă va beneficia de două noi reactoare nucleare, Unitățile 3 și 4, care se preconizează că vor fi finalizate în perioada 2031-2032, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Anunțul a fost făcut luni, potrivit Antena 3 CNN.

„Este cu siguranță cea mai mare realizare a mandatului meu ca ministru al energiei: visul unităților 3 și 4 de la Cernavodă devine realitate. După decenii de așteptare, punem acest proiect strategic pe un drum fără întoarcere, iar în 2031-2032 vom avea două noi reactoare nucleare la Cernavodă”, a declarat Sebastain Burduja, citat într-un comunicat de presă.

Te-ar mai putea interesa și: Reactorul 2 de la Cernavodă va fi oprit controlat. Nuclearelectrica anunță lucrări de reparaţie

foto: Cernavodă

Cernavodă va avea două reactoare nucleare până în 2032

Ministrul a descris acest demers ca pe un pas istoric pentru România, evidențiind că proiectul este acum pe un „drum fără întoarcere”. Acesta va contribui la diversificarea surselor de energie și va întări securitatea energetică a țării. Investiția va fi realizată de un consorțiu internațional format din companii de renume: Fluor și Sargent & Lundy din SUA, Atkins Realis din Canada (deținătorul tehnologiei CANDU), și Ansaldo din Italia.

Finanțarea proiectului este asigurată prin intermediul băncilor de import-export ale statelor participante, cu sume semnificative alocate: 3 miliarde de dolari din partea USEXIM (SUA), 2 miliarde de dolari canadieni din partea Canada (acord semnat la Ottawa) și 2 miliarde de euro din partea Italiei (acord semnat în februarie 2024). Statul român s-a angajat să sprijine acest proiect cu toate resursele necesare, demonstrând astfel un angajament serios pentru dezvoltarea energiei nucleare în România.

„În ultimele luni, au fost negocieri complexe între echipele Energonuclear, compania de proiect, și consorțiul internațional selectat pentru realizarea investiției.

Vineri, Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica a votat în unanimitate pasul următor, iar ministerul a solicitat suplimentarea ordinii de zi pentru AGA Nuclearelectrica din 14 noiembrie cu aprobarea contractului pentru realizarea unităților 3 și 4, care va fi semnat într-un cadru special, cu ocazia COP 29, la Baku.

Investiția în reactoarele 3 și 4 a fost blocată timp de decenii. Reușim astfel să punem proiectul pe un drum fără întoarcere, cu parteneri serioși, cu o tehnologie deja validată prin operarea unităților 1 și 2, care au fost și sunt printre cele mai performante reactoare nucleare din lume.

Programul nuclear civil românesc merge mai departe și înseamnă șansa României de a avea energie sigură, la un preț accesibil și fără emisii de CO2. Facturi mai mici pentru români, competitivitate pentru companiile românești, locuri de muncă și dezvoltare”, a susținut Burduja, care a descris demersul ca fiind cel mai greu din întreg mandatul echipei saale.

Pentru Adunarea Generală Extraordinară a Societății Naționale Nuclearelectrica (SNN) programată pe 4 noiembrie, Ministerul Energiei, care deține o participație majoritară în companie, a solicitat completarea ordinii de zi cu mai multe puncte importante legate de dezvoltarea Unităților 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă.

Te-ar mai putea interesa și: Bugetul preliminar pentru construirea unităților 3 și 4 de la Cernavodă, mărit cu 90%. Cât de mare va fi întreaga investiție