Certificat de deces, scos de un român pentru a scăpa de infracțiuni. „Ieri, 6 noiembrie 2024, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Secţia 5 Poliţie au reţinut un bărbat, în vârstă de 54 de ani, faţă de care sunt efectuate cercetări într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de furt (6 acte materiale), furt calificat, punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat (3 acte materiale) şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere (7 acte materiale), sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1”, a transmis, joi, Poliţia Capitalei.
La data de 2 noiembrie 2024, Secţia 5 Poliţie a fost sesizată, prin apel 112, de către reprezentanţii unei benzinării din Sectorul 1, că un bărbat a alimentat, după care ar fi plecat fără să achite contravaloarea. Așa s-a descoperit că bărbatul își scosese cerstificat de deces în urmă cu 16 ani.
„Din cercetările efectuate, s-a stabilit că fapta ar fi fost comisă de către un bărbat, în vârstă de 54 de ani. De asemenea, în urma extinderii investigaţiilor, a rezultat că bărbatul ar mai fi săvârşit şi alte fapte similare.
Prejudiciul cauzat prin comiterea infracţiunilor este de peste 2.500 de lei. În urma controlului efectuat asupra autovehicului, au fost identificate 2 plăcuţe cu numere de îmnatriculare şi o pompă”, a mai trasmis oamenii legii, potrivit News.ro.
Un studiu recent făcut de compania de consultanță Deloitte a ajuns la o concluzie îngrijorătoare. Mai exact, spălarea banilor a ajuns la un nivel alarmant, aproape 2 triliarde, 2.000 de miliarde de dolari, arată Wall Street.ro. Dacă raportăm această cifră la întregul PIB al planetei, de puțin peste 100 de triliarde, 100.000 de miliarde, atunci vedem că infracțiunile financiare reprezintă 2% din economia lumii.
Autorii analizei subliniază că recentele crize au generat schimbări profunde în toate aspectele mediului de afaceri, iar necesitatea unei viteze și flexibilități crescute în operațiuni a introdus noi categorii de riscuri în sfera criminalității financiare, inclusiv în ceea ce privește spălarea banilor.
Deși în ultimii ani s-au înregistrat progrese semnificative în reformarea standardelor și practicilor de prevenire și combatere a infracțiunilor precum spălarea banilor, organismele internaționale de profil estimează că între 800 de miliarde și 2 trilioane de dolari sunt spălați anual la nivel global, iar impactul criminalității financiare este resimțit în toate segmentele societății.