În condițiile în care achiziția unei locuințe noi nu mai este o prioritate pentru români din cauza scumpirilor în floare, închirierea pare să fie cea mai convenabilă variantă pe care o pot aborda, a relatat wall-street.ro.
Citește și: Scad chiriile în Capitală. Ce se întâmplă în celelalte mari oraşe din România
Majoritatea nu vor să se înhame la un credit, mai ales în această perioadă destul de instabilă, așa că apelează la închiriatul unei locuințe accesibile. În ciuda faptului că și chiriile au crescut de la un timp, tot nu depășesc prețul total de cumpărare al unui apartament.
Cele mai scumpe chirii se găsesc în București și Cluj, aflându-se chiar în topul celor mai scumpe chirii, însă chiriile pe vis pe care și le imaginează românii sunt pe departe de a fi realitatea proprietarilor.
Potrivit datelor imobiliare.ro, în ceea ce privește chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Bucureștiul se află, în mod firesc, în fruntea marilor orașe, cu valori medii de 320 de euro pe lună pentru garsoniere, 500 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 700 de euro pe lună pentru trei camere.
Proprietarii din Cluj-Napoca cer 330 euro/lună pentru o locuință monocamerală și 490 euro/lună pentru una bicamerală, iar 630 euro/lună pentru una tricamerală.
De asemenea, și în Timișoara proprietarii solicită 220 de euro pentru închirierea unei locuințe cu o cameră, 350 de euro pentru două camere și 400 de euro pentru o locuință cu trei camere. Pe de altă parte, în Iași au fost înregistrate valori medii de 300 de euro pe lună pentru închirierea unei garsoniere, 400 de euro pe lună pentru două camere și 500 de euro pe lună pentru trei camere.
Dacă mergem la Oradea, vom întâlni chirii mult mai accesibile, care se raportează la prețurile medii lunare fiind de 170 de euro pentru o garsonieră, la 300 de euro pentru un apartament cu două camere, și, respectiv, la 320 de euro pentru un apartament cu trei camere.
Potrivit datelor extrase de agregatorul Imoradar24.ro, parte a grupului Imobiliare.ro, chiriașii din București sunt dispuși să plătească cel mai mult pentru chirii. Astfel, aceștia au în vedere un buget mediu de 250 de euro pentru o locuință monocamerală, 350 de euro pentru o locuință bicamerală și respectiv, 475 euro pe lună pentru trei camere.
Pentru București și Cluj așteptările potențialilor chiriași se situează pentru o singură locuință monocamerală la 200 de euro, pentru bicamerală șa 300 de euro, iar tricamerală la 350 de euro.
Nici la Brașov nu este prea diferit. Așteptările nu depășesc bugetul de 250, 370 euro (apartament bicameral) și 468 (apartament tricameral).
Conform datelor Imoradar24.ro care doresc să închirieze un apartament cu o cameră din Iași sunt dispuși să ofere până la 200 de euro, respectiv 300 de euro pentru o locuință bicamerală și 365 de euro pe lună pentru una tricamerală.
În cele din urmă, chiriașii din Constanța au în vedere un buget de 250 euro pentru o garsonieră, 350 de euro pentru un apartament cu două camere și 450 de euro pe lună pentru un apartament cu trei camere.
Așadar, diferența dintre prețurile listate de proprietarii cu apartamente disponibile către închiriere și ce și-ar dori potențialii chiriași sunt considerabile, dovada că românii consideră că nivelul actual al chiriilor este mult prea mare.
Alte articole: Bucureşti şi Cluj-Napoca, oraşele cu cele mai mari chirii din România. Unde sunt cele mai mici preţuri