În fiecare toamnă, chiriile cresc în marile orașe din România, precum București, Cluj, Timișoara, Iași și în celelalte orașe care au universități importante. Chiriile cresc din pricina reînceperii facultății, iar studenții care nu prind loc la cămin sau care nu doresc să stea la cămin își caută chirii.
Indiferent cât de mari sunt chiriile, cel mai bine ar fi să nu dai mai mult e 30% din salariu pe ele.
Te-ar putea interesa și: Bubuie prețul chiriilor din România. Prețurile de care românii NU se vor mai putea atinge în 2024
foto: chirii
În bucurești, salariul mediu net este de 6.000 de lei. Salariul minim net este de 2.300 de lei. Dacă dorești să îți cauți o garsonieră, suma în regulă pentru care ar trebui să optezi se încadrează între 240 și 385 de euro.
Însă prețul de pornire pentru o locuință „decentă” este 300 de euro, în Capitală. Mai mult, cuplurile care își doresc spațiu personal și copii nu ar trebui să stea foarte mult timp într-o garsonieră. Această variantă funcționează mai bine dacă ești singur.
Cealaltă variantă este un apartament cu două camere. Pentru acest lucru este necesar ca ambii parteneri/colegi/prieteni să aibă loc de muncă, deoarece un apartament cu două camere este, în această perioadă, între 500 și 800 de euro, în funcție de zonă, confort și alte pretenții. Dacă ambii au salariul minim, nu se prea poate să trăiești. Însă cu salarii medii din partea amândurora, poate fi un succes.
Pentru o familie cu un copil sau doi, unde sunt un salariu mediu și unul minim, tariful este chiar și 800 de euro (pornind de la 600). De la 2 la 3 camere, chiriile nu diferă mult, dar dacă nevoile sau pretențiile sunt mai mari, atunci diferența poate fi considerabilă.
În această perioadă, studenții care vor veni în București se orientează și către apartamente cu câte 4 camere, în care să stea 3 persoane, pentru a împărți chiria. Pentru acest lucru, fiecare ar trebui să câștige măcar 2.500 de lei și poate chiar să primească și un ajutor de la părinți, de minim 1.000 de lei, pentru a se putea descurca în București.
Dacă împart chiria, aceștia ar avea de dat cel puțin 1.000 de lei, în afară de utilități, asociație, mâncare și altele necesare pentru facultate.
Te-ar putea interesa și: Prețul chiriilor bubuie în România. Lovitură pentru o categorie de chiriași în toamna 2024