- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Cod Rutier 2024. Regula de acordare a priorității în sensul giratoriu. La ce trebuie să fim atenți

28 Jun, 10:42 • Cornel Ghimeșan
Conducătorii auto întâmpină deseori dificultăți atunci când se află în sensul giratoriu. Tu știi cum se acordă prioritatea în sensul giratoriu și la ce trebuie să fii atent? Vezi în rândurile de mai jos.
Cod Rutier 2024. Regula de acordare a priorității în sensul giratoriu. La ce trebuie să fim atenți

Mulți șoferi intră în panică atunci când se află în sensul giratoriu pentru că nu știu să se comporte corect în acest timp de intersecție. Mai mult decât atât, unii nu știu nici măcar regulile cu privire la acordarea priorității.

Te-ar putea interesa și Codul Rutier 2024. Greșeala uriașă pe care o fac șoferii și pentru care pot primi o amendă de 3.300 de lei

Tu știi la ce trebuie să fii atent? Este bine știut faptul că traficul și regulile de traversare a sensului giratoriu cer șoferilor să fie foarte atenți la fiecare detaliu, mai ales la cele șapte etape implicate în stabilirea priorității de trecere.

Ordinea de trecere este următoarea:

  • în funcție de semnalele polițistului;
  • în funcție de prioritatea de trecere a vehiculelor de intervenție (poliție, pompieri, salvare, etc.);
  • potrivit culorii semaforului (verde – drept de trecere; galben și roșu – oprire);
  • potrivit semnalelor luminoase sau sonore (spre exemplu, la trecerea cu calea ferată);
  • în ordinea stabilită de indicatoarele rutiere;
  • în ordinea stabilită de marcajele rutiere, potrivit celorlalte reguli de circulație (prioritate de dreapta, prioritate de gabarit, etc.).

Cum acorzi prioritate în sensul giratoriu

În sensul giratoriu, regulile de acordare a priorității sunt stabilite în Codul Rutier actualizat. Portivit Aticolului 107, pct. 1.1 din Legea 195/2002, șoferii de vehicule trebuie să respecte regulile următoare:

1. Circulația pe benzi: Conducătorii auto trebuie să respecte marcajele de pe șosea și să semnalizeze din timp intenția de a ieși din sensul giratoriu. Este necesar să se acționeze în acest fel fără a perturba traficul sau a pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

2. Prioritatea de trecere: Dacă nu știai, într-un sens giratoriu, prioritatea de trecere se acordă autoturismelor aflate deja în interiorul rondului. Aceasta înseamnă că șoferii ce intenționează să intre în sensul giratoriu trebuie să cedeze trecerea vehiculelor care circulă deja și vin din partea stângă.

3. Indicatoare specifice: O intersecție cu sens giratoriu este marcată prin indicatorul specific, care este un triunghi cu un contur roșu, centru alb și trei săgeți negre care formează un cerc în interior. La intrarea în sensul giratoriu există un al doilea indicator de culoare albastră, cu trei săgeți albe dispuse în cerc.

4. Reguli suplimentare: Dacă într-o intersecție cu sens giratoriu se întâlnește și un semn de „Cedează trecerea”, autoturismele care doresc să intre în sensul giratoriu sunt obligate să cedeze trecerea celor care se află deja în interior.

În cazul în care există un semn de „Drum cu prioritate”, șoferii care circulă în sensul giratoriu au prioritate față de cei care doresc să intre, conform Ziarobiectiv.ro.

Te-ar putea interesa și Categoria de șoferi pe care polițiștii nu pot să-i pedepsească, iar numărul lor este în creștere în 2024

De asemenea, este necesar ca șoferii să fie conștienți de toate indicatoarele și marcajele rutiere din jurul sensului giratoriu, pentru că acestea determină regulile de circulație specifice și pot varia în funcție de fiecare intersecție în parte, deci, atenție și ochii în patru!

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult