COD RUTIER 2025. Șoferii trebuie să respecte anumite reguli atunci când traversează un pod. Cei care le ignoră, riscă amenzi uriașe.
Potrivit reglementărilor codului rutier, depășirea pe un pod este interzisă. Excepție fac doar șoferii care depășesc vehiculele cu tracțiune animală, motociclete fără ataș și biciclete. De asemenea, este interzisă staționarea pe poduri. Și aici fac excepție doar căruțele, motocicletele fără ataș și bicicletele.
Iată în ce cazuri se interzice oprirea voluntară a mașinilor:
în zona de acțiune a indicatorului “Oprirea interzisă” și a marcajului cu semnificația de interzicere a opririi;
la o distanță mai mică de 50 m de o trecere la nivel cu calea ferată;
pe poduri, pe și sub pasaje denivelate, pe viaducte și în tuneluri;
în curbe și în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m;
în locul unde este instalat indicatorul “Trecere pentru pietoni” sau pe marcajele de traversare pentru pietoni ori la mai puțin de 25 m înainte și după acestea;
pe pistele obligatorii pentru pietoni și/sau bicicliști ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;
pe platforma căii ferate sau de tramvai ori în apropierea acestora, dacă circulația vehiculelor pe sine ar putea fi stânjenită sau împiedicată;
pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene (E).
Atenție, orice vehicul care staționează pe timp de noapte pe partea carosabilă a unui drum public, acolo unde staționarea este permisă, trebuie să fie semnalizat, dacă locul de staționare nu este iluminat, scrie evz.ro.
De asemenea, potrivit codului rutier, este interzisă staționarea pe drumurile publice în timpul nopții a tractoarelor, mașinilor și utilajelor agricole, remorcilor, vehiculelor cu tracțiune animală ori a celor trase sau împinse cu mâna. Șoferii nu au voie să oprească sau să staționeze pe trotuare. Excepție fac situațiile în care autoritățile locale permit acest lucru, cu respectarea marcajului, iar în lipsa acestuia, numai dacă ramâne liber cel puțin un culoar de minimum 1,5 m lățime înspre marginea opusă părții carosabile, pentru circulația pietonilor.
De la 1 ianuarie 2025, punctul de amendă este 202,5 lei, iar sancțiunile sunt mai mari cu circa 20 la sută față de anul trecut. Cea mai mică amendă rutieră va fi peste 400 de lei, iar cea mai mare trece de 20.000 de lei.