În primele opt luni ale anului 2024, producția industrială din România a înregistrat o scădere, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), potrivit economedia.ro.
Ca serie brută, producția industrială a scăzut cu 2,0%, iar ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, declinul a fost de 1,4%, o tendință îngrijorătoare pentru sectorul industrial, care a fost afectat de factori economici globali și interni în 2024.
Te-ar mai putea interesa și: Investiție de trei milioane de euro pe platforma industrială Oltchim. Cine a băgat banii și cu ce scop
foto: colaps industrial
Luna august 2024 a fost deosebit de dificilă pentru sectorul industrial, producția scăzând cu 12,8% față de luna iulie 2024, ca serie brută, ceea ce arată o volatilitate ridicată în activitatea de producție. Datele ajustate sezonier indică o creștere ușoară de 1,1%, comparativ cu iulie, sugerând o redresare parțială în condiții de lucru normalizate.
Comparativ cu aceeași lună din 2023, producția industrială din august 2024 a fost mai mică cu 4,3% în termeni de serie brută și cu 2,0% ajustat sezonier, o performanță industrială inferioară pe termen mediu.
Pe parcursul perioadei ianuarie-august 2024, sectorul industrial românesc a continuat să fie afectat de scăderi pe toate planurile, raportând un declin general de 2% în volum brut și de 1,4% în serie ajustată.
În ciuda eforturilor de a stabiliza producția și de a stimula creșterea, provocările din domeniu persistă, iar perspectivele pentru ultimele luni ale anului rămân incerte.
Sectorul industrial românesc se confruntă cu o perioadă dificilă, într-un context mai larg de încetinire economică la nivel global, combinată cu factori interni, care limitează capacitatea de expansiune și recuperare. Indicatorii relevă presiuni asupra industriei.
Te-ar mai putea interesa și: 43 de milioane de roboți industriali au transformat uzinele globale în 2023!