Romanian
 - 
ro
Diverse

Concediul tău ar putea fi în pericol. Ce greșeală să eviți ca să nu-ți pierzi zilele libere

03 Dec, 16:29 • Bugiu ⁠Ana Maria
Concediul de odihnă este un drept fundamental al salariaților, garantat de Codul Muncii, care asigură un timp minim de relaxare proporțional cu munca prestată. Zilele de concediu trebuie acordate conform legii, iar angajații și angajatorii trebuie să respecte reguli clare pentru a evita pierderi sau conflicte.
Concediul tău ar putea fi în pericol. Ce greșeală să eviți ca să nu-ți pierzi zilele libere

Concediul de odihnă anual reprezintă un drept al salariaților, garantat de Codul Muncii, care asigură fiecărui angajat o perioadă minimă de relaxare, proporțională cu activitatea desfășurată. Este imperios necesar ca angajatorii și angajații să respecte prevederile legale pentru a evita pierderea acestui beneficiu sau conflictele de muncă, potrivit playtech.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Angajații care primesc pensie și concediu medical de la 1 decembrie. Este prima dată când se acordă acest drept

foto: concediu

Concediul tău ar putea fi în pericol. Ce greșeală să eviți ca să nu-ți pierzi zilele libere

Conform legislației, durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare pentru angajații cu normă întreagă. În cazul contractelor de muncă pe perioadă parțială sau pentru cei care lucrează doar o parte din anul calendaristic, numărul zilelor de concediu este calculat proporțional cu timpul lucrat. De exemplu, o persoană care a lucrat nouă luni va beneficia de 15 zile de concediu (9 luni × 1,66 zile/lună).

Pentru angajații cu timp parțial, numărul zilelor de concediu rămâne același ca pentru cei cu normă întreagă, indiferent de numărul orelor lucrate pe zi.

Există cazuri în care zilele de concediu pot fi reduse. De exemplu, absențele nemotivate și concediile fără plată scad proporțional numărul zilelor de concediu. Cu toate acestea, situațiile speciale nu afectează dreptul la concediu. În aceste cazuri, perioada respectivă este considerată activitate prestată.

Dacă un angajat se află în incapacitate temporară de muncă în timpul concediului de odihnă, acesta se întrerupe, iar zilele neutilizate pot fi reprogramate. Dacă acest lucru nu este posibil până la finalul anului, zilele de concediu trebuie acordate în perioada legală de 18 luni.

  • incapacitatea temporară de muncă;
  • concediul de maternitate sau paternal;
  • concediul de risc maternal;
  • concediul pentru îngrijirea copilului bolnav.

În astfel de cazuri, chiar dacă angajatul nu s-a aflat la locul de muncă, perioada respectivă este considerată ca activitate prestată, iar zilele de concediu rămân intacte.

Zilele de concediu neefectuate nu pot fi compensate financiar doar la încetarea contractului individual de muncă. Dacă un angajat nu reușește să beneficieze de zilele de concediu din motive justificate, acestea trebuie reprogramate și acordate în termen de 18 luni de la sfârșitul anului în care a fost câștigat dreptul.

Zilele libere legale nu sunt incluse în durata concediului de odihnă. Dacă o sărbătoare legală coincide cu o zi din concediu, aceasta nu este scăzută din totalul zilelor de concediu ale angajatului.

Te-ar mai putea interesa și: Ilie Bolojan dă idei pentru viitoarea guvernare: diminuarea personalului din instituțiile centrale, verificarea angajaților care cer concediu medical și ”Big Brother” pe stradă

Urmărește Daily Business pe Google News