Agenția pentru Standarde Alimentare (FSA) trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că plicurile sau recipientele de condimente prezente pe piaţă nu conţin doar condimente, ci şi fragmente de insecte, plumb, fibre sintetice, frunze false și urme de mucegai.
Datele ultimului raport relevă rezultatele testelor a 1.215 de probe vândute în supermarketurile naționale din trei ţări. Potrivit Agenției pentru Standarde Alimentare (FSA), există o adevărată „fraudă alimentară” în industria condimentelor ce nu respectă regulile Uniunii Europene.
Mai precis, conform unui raport recent, plicurile sau recipientele prezente pe piaţă nu conţin doar condimente, ci şi fragmente de insecte, plumb, fibre sintetice, frunze și urme de mucegai. Aceste date au apărut în urma analizei a 1.215 probe de alimente vândute în supermarketurile naționale și în magazinele independente mai mici din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord.
Condimentele cu cele mai mari impurități s-au dovedit a fi oregano, nucșoara şi turmericul. În cazul lor, testele au scos la iveală mai multe concentrații de ierburi false care le imită gustul, dar şi elemente care ar putea afecta sănătatea consumatorilor.
De exemplu, în cazul nucșoarei măcinate, la 21% dintre eșantioanele testate au fost identificate micotoxine peste nivelurile maxime permise. Acestea sunt toxine pe bază de mucegai, care intră în lanțul alimentar prin intermediul culturilor infectate. Cât despre turmeric, 3% dintre probele testate ascundeau toxine şi aditivii necomestibil.
În acest caz, FSA a subliniat că va continua programele de verificarea produselor de pe piaţă.
„Vom continua să desfășurăm programe de supraveghere pentru a identifica și descoperi riscurile emergente în cadrul sistemului alimentar britanic, pentru a contribui la asigurarea siguranței consumatorilor”, a spus profesorul Rick Mumford, consilier științific și director pentru știință, cercetare și dovezi la FSA, potrivit DailyMail.com.