Contribuția lunară a unui angajat care este plătit cu salariul minim pe economie, la sistemul de sănătate, este de 280 de lei. Într-un an, totalul sume pe care un contribuabil o virează se ridică la 3.300 de lei, scrie zf.ro.
Dacă salariul dumneavoastră se va bucura de o majorare, în acel moment și sănătatea se va bucura de mai mulți bani. Fiecare român contribuie cu 10% din salariul brut în fiecare lună.
Mai citește și: Majorări salariale 2023. Salarii mai mari cu până la 50%. Ce categorii de angajaţi vor beneficia de această creştere
Există, însă, o mare problemă de care se lovește fiecare dintre noi atunci când apelează la serviciile medicale pentru care lună de lună statul ne-a luat bani. Accesul la servicii este extrem de dificil, birocrația e multă, listele de așteptare pentru analize amănunțite cu biletul de trimitere se întind până la câteva luni, iar dacă ai norocul să mergi la un spital de stat cu ambulatoriu, capacitatea forței de muncă este redusă.
CNAS este foarte încrezătoare și și-a făcut deja calculele pentru 2023. În programul pentru acest an, instituția a calculat că ar avea venituri din contribuțiilor celor care nu beneficiază de servicii medicale de calitate de 43 de miliarde de lei, cu 5 miliarde de lei mai mult decât în anul anterior.
Totuși, unde ajung acești bani? Spitale nu avem, iar cele pe care le avem stau să cadă ori la triaj stă o infecție care te îmbrățișează să te consoleze că ai venit cu o boală și pleci cu 3.
Asiguratorii privați au devenit aliații adevărați ai celor care suferă de probleme cu sănătatea sau vor să prevină acest lucru. Cu doar 100 de lei în fiecare lună, la o primă minimă la un asigurator privat, pacientul ar primi instant un pachet de ambulatoriu cu șase consultații anuale, dar și spitalizare și intervenții chirurgicale de 10.000 de lei pe an.
Te-ar mai putea interesa și: Majorare alocații 2023. Ce venituri primesc românii în perioada următoare