- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Controalele ce vizează concediile medicale s-au intensificat. Ce riscă românii care sunt prinşi că înşeală statul

28 Aug, 14:14 • Russo George
România se confruntă cu o problemă semnificativă: abuzul de concedii medicale. În 2023, autoritățile au intensificat controalele pentru a combate aceste nereguli, descoperind multiple cazuri de fraudă.
Controalele ce vizează concediile medicale s-au intensificat. Ce riscă românii care sunt prinşi că înşeală statul

În paralel, țara noastră a înregistrat o creștere a numărului pacienților cu boli rare care beneficiază de tratamente specializate, indicând o expansiune a accesului la îngrijiri medicale esențiale.

În anul 2023, casele județene de sănătate au desfășurat un număr record de 2.264 de acțiuni de control pentru a verifica autenticitatea concediilor medicale. În cadrul acestor controale, au fost examinate 78.333 de certificate de concedii medicale, potrivit Stiripesurse. Rezultatele nu au întârziat să apară, autoritățile identificând numeroase abuzuri. Astfel, au fost aplicate 162 de avertismente și amenzi în valoare totală de 530.000 de lei pentru abaterile constatate.

Amenzi record pentru furnizorii de servicii medicale

Mai mult, 85 de sancțiuni contractuale au fost impuse furnizorilor de servicii medicale pentru nerespectarea obligațiilor contractuale. Aceste măsuri sunt menite să asigure respectarea legii și să prevină utilizarea frauduloasă a concediilor medicale, protejând astfel integritatea sistemului de sănătate și resursele limitate ale acestuia.

Pe de altă parte, sistemul de sănătate din România a făcut progrese semnificative în tratamentul bolilor rare. În perioada 2020-2023, numărul pacienților diagnosticați cu astfel de afecțiuni și beneficiind de tratamente prin Programul național de tratament pentru boli rare a crescut constant. În 2020, erau 3.489 de pacienți, iar până în 2022 numărul acestora a ajuns la 4.560.

Prin aceste măsuri, România își propune să reducă povara asupra sistemului de sănătate și să asigure un tratament adecvat pentru cei care au cu adevărat nevoie.

Citeşte şi: Ministrul Educației anunță „buget record” pentru educaţie şi formare. Ligia Deca: „Am primit o veste excelentă”