- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Corneliu Ionescu, creatorul Banometrului, sfaturi simple pentru independența financiară: Românii le știu, dar nu le aplică

01 May, 21:05 • Adrian Popovici
Corneliu Ionescu este fondatorul Asociației Educație pentru Viața Reală și unul dintre cei mai influenți specialiști în educația financiară din România.
Corneliu Ionescu, creatorul Banometrului, sfaturi simple pentru independența financiară: Românii le știu, dar nu le aplică

Corneliu Ionescu, fondator al Asociației Educație pentru Viața Reală și, mai important, creatorul Banometrului, instrumentul de consiliere financiară pe care românii pot să îl folosească pentru a-și crea un plan adaptat nevoilor și bugetului lor, a vorbit într-un podcast recent despre educația financiară și a oferit și o serie de sfaturi legate de gestionarea banilor.

„Ce încercăm noi să transmitem oamenilor este că nu este nimeni responsabil pentru viața lor financiară decât ei înșiși. De ce asta? Pentru că mulți au așteptarea, care este parte din mentalul colectiv, ca statul să aibă grijă de ei. Statul nu are niciun interes să aibă grijă de tine, ar fi drăguț dacă ar avea și ar fi logic și rațional să aibă grijă de tine pentru că tu plătești taxe. Dacă ție nu îți e bine, nu ai ce taxe să plătești. Nu ai ce taxe să plătești, ei nu au ce bani să cheltuie. Acesta este un raționament care nu funcționează mereu”, a explicat Corneliu Ionescu

În ceea ce privește educația financiară și modul în care principiile acesteia sunt aplicate, Corneliu Iliescu explică faptul că românii sunt familiari cu acestea, dar a subliniat și faptul că nu le și aplică. Din această cauză, el a lansat un apel la aplicarea ideilor de bază: o analiză a cheltuielilor și a veniturilor, fundamentul înțelegerii și folosirii unui buget. După cum explică acesta, înțelegerea surselor din care vin banii noștri și care sunt cheltuielile pentru care îi folosim putem determina care sunt problemele noastre reale.

„Sunt situații pe care le întâlnim, în care oamenii cred că este cazul să mai facă un împrumut, asta în condițiile în care problema lor reală e că nu au venituri suficiente. Cu alte cuvinte își susțin prin datorii un stil de viață un pic mai sus decât ce și-ar permite la momentul respectiv.

Un alt motiv pentru care este bine să știm pe ce se duc banii este acela că oamenii aproximează și nu întotdeauna aproximările sunt fericite. (…) Cu cât reușești să faci niște aproximări mai apropiate de realitate ale direcției în care o să se ducă banii tăi, cu atât nu o să mai fii surprins, cu atât nu o să fii nevoit să împrumuți bani sau să intri într-o anumită categorie de cheltuieli să rezolvi o situație dintr-o altă categorie de cheltuieli. În momentul în care știi asta, știi și cum te afectează inflația”, a mai adăugat Corneliu Ionescu.

Ce sfaturi ne dă Corneliu Ionescu despre bunăstarea financiară?
Ce sfaturi ne dă Corneliu Ionescu despre bunăstarea financiară?

Corneliu Ionescu, pași către independența financiară

Într-un alt podcast, el a oferit o listă cu 5 pași pe care trebuie să îi urmăm pentru a obține independența financiară. Corneliu Ionescu, dar și alți experți de pe piața locală și internațională, explică faptul că aceste reguli simple și clare ne ajută să stabilim dacă obiectivele noastre legate de bani și de bugetul nostru sunt realiste și în ce condiții pot fi stabilite.

Pașii către independența financiară, așa cum i-a prezentat Corneliu Ionescu sunt:

Stabilirea unor obiective clare

Începeți prin a defini independența financiară în raport cu propriile nevoi și aspirații, fie că este vorba de pensionare anticipată, eliminarea datoriilor sau alt obiectiv. Fiți specific în stabilirea sumei de bani necesare și a intervalului de timp pentru atingerea acestui obiectiv. Divizați obiectivul în etape mai mici pentru a facilita progresul și menținerea motivației pe termen lung, explică Corneliu Ionescu. Acest proces de planificare și realizare a obiectivelor va spori șansele de succes în atingerea independenței financiare.

Stabilește un buget

Dacă aspiri la independența financiară, este crucial să-ți stabilești un buget. Acest proces presupune evaluarea veniturilor tale curente, reducerea cheltuielilor și planificarea modului în care să folosești economiile pentru a-ți atinge obiectivele financiare. Este important de reținut că nu este neapărat necesar să ai un venit mare pentru a obține independența financiară, dar este esențial să cheltuiești mai puțin decât câștigi.

Mulți dintre experții finaciari recomandă regula Ia în considerare regula 50/30/20. Asta presupune alocarea a 50% din venitul net pentru acoperirea necesităților, 30% pentru satisfacerea dorințelor și 20% pentru economii și rambursarea datoriilor. Desigur, poți modifica „algoritmul” în funcție de venituri și de obiective.

Investește

Pe lângă o imagine clară a raportului dintre venituri și cheltuieli, așa cum ne sfătuiește Corneliu Ionescu, pentru a ne asigur independența financiară trebuie să acordăm atenție și investițiilor. Investițiile recurente, în active care oferă o dobândă stabilă au potențialul ca, în timp, să devină baza bunăstării materiale.

Economisește pentru un fond de urgență

În viață pot apărea mereu probleme care, în funcție de gravitatea lor, pot să ne de-a peste cap toate planurile pe termen scurt sau lung. Din această cauză, este recomandată economisirea pentru un fond de urgență astfel încât atunci când lucrurile scapă de sub control să avem o minimă „plasă de siguranță”. Mulți dintre experții în finanțe recomandă ca acesta să reprezinte echivalentul a cel puțin 6 luni de cheltuieli complete ale familiei.

Citește și:

Urmărește Daily Business pe Google News