- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Coșmarul trăit de mai mulți români plecați la muncă în Belgia. Dormeau pe jos, în miros de canal, și primeau doar 15 euro pe săptămână

25 Oct, 13:39 • Gabriela Andreescu
„Țiganul dracului! Românii dracului!”, acestea erau invectivele primite din partea patronului unei ferme din Belgia de către angajații români, de fiecare dată când aceștia își cereau drepturile salariale. După jignirile, rasismul și amenințările acestuia, poliția belgiană a deschis o anchetă
Coșmarul trăit de mai mulți români plecați la muncă în Belgia. Dormeau pe jos, în miros de canal, și primeau doar 15 euro pe săptămână

Ionuț un muncitor român care a preferat să folosească un pseudonim pentru a-și proteja identitatea, a povestit pentru Libertatea coșmarul prin care a trecut de când a acceptat să lucreze la o fermă situată în Bekkevoort, la 20 de kilometri est de orașul Leuven, Belgia.

Românul a povestit pentru sursa citată cum a trebuit să împartă camera cu alte 11 persoane, pe jos, pe saltele, în miros de canal:

„Dormitoarele erau destul de urâte. Era mizerie multă. Mirosea a canal, a sifoanele unde se scurgea apa. Dormeam jos, pe saltele”, descrie românul condițiile în care au fost cazați de patronul belgian.

Condițiile erau atât de mizere, încât Ionuț a preferat să doarmă în mașină. Românul povestește despre lipsa apei calde și faptul că de multe ori camera era inundată de dejecțiile de la toaletă.

„Eu unul am optat să dorm în mașină de vreo șase-șapte ori la rând din cauza înghesuielii și a frigului din camere. Nici apă caldă nu ne dădea, maxim o oră-o oră și jumătate, cât să se spele oamenii, și oricum nu apucau toți, poate doar unu din cinci. Se inundau și toaleta, dușurile, tot. Nu că se revărsa rahatul printre noi, ci apa din bazin”, povestește românul.

Coșmarul a început în a doua jumătate a lunii august, când un grup de aproximativ 40 de muncitori români și polonezi a început să lucreze la ferma din Belgia, la cules de mere și pere. Muncitorii ajunseseră în Belgia, înainte de luna august, printr-o firmă intermediară din România care, susțin ei, „nu s-au ținut nici ei de cuvânt”. Conform înțelegerii, fiecare persoană trebuia să primească un contract, precum și suma de 100 de euro săptămânal, însă nimic din toate astea nu s-a întâmplat. În schimb, muncitorii au suferit de foame și au rămas și fără banii necesari pentru a putea pleca de la fermă.

„Era vorba că săptămânal le dă oamenilor bani de mâncare. Când ne aducea banii, ne aducea 15 euro (aproximativ 73 de lei) de persoană, pentru toată săptămâna. Tot discutam cum rezolvăm, că am zis una la telefon și se întâmpla alta”, declară Ionuț într-o conversație cu ziarul.

Fiind printre puținii care vorbea engleză, Ionuț a devenit intermediar între grupul de muncitori și patron și era cel care suna să ceară banii pentru toți angajații. Din această cauză, a fost ținta înjurăturilor și abuzurilor patronului.

Totul a culminat cu un moment de violență. Angajatorul a ieșit cu un obiect din metal și a început să lovească mașina românului.

„Mi-a spart stopul de la mașină, că știa că tre să mă ațâțe să-i fac ceva, ca să poată scăpa ieftin. Și m-am abținut și din chestia asta. A doua zi am raportat la poliție”, povestește Ionuț.

După ce patronul abuziv a concediat grupul de muncitori, aceștia au căutat un sindicat care să le apere drepturile. Așa au ajuns la Leuven Anarchistiche Group, un grup de oameni „libertarieni socialiști”, care luptă împotriva inegalității în muncă, a sexismului și a homofobiei, după cum se recomandă. Aceștia i-au ajutat pe muncitorii români să plece de la ferma belgianului.

„Ne-au dat de mâncare, au întins saltele pe jos în studioul unde făceau muzică, ne-au cumpărat de toate. Erau artiști la suflet. Ba chiar au luat și țigări pentru fumători – micile plăceri. Astea pentru că, atunci când au auzit cum ne amenință patronul la telefon, că ne omoară, nici nu s-a mai pus problema să rămânem la el”,spune Ionuț.

„Situația este dezastruoasă, oamenii sunt flămânzi și dorm 12 persoane într-o singură cameră, într-o instalație agricolă. În urmă cu 4 zile, au intrat în grevă din cauza lipsei de alimente și de bani”, a scris grupul Leuven Anarchistiche Group într-un raport.

Baia de la cazarea din Belgia
Baia de la cazarea din Belgia

Același grup specializat în protecția drepturilor omului i-au ajutat pe muncitori să intre în contact cu un avocat și să-și găsească un alt job, după ce au plecat de la ferma din Belgia.

Cazul a ajuns și în presa din Belgia, care a semnalat, după mai multe investigații, că patronul este unul cunoscut, având „întârzieri în obligațiile legale sau contractuale”.

Jurnaliștii Libertatea au apelat poliția locală pentru a afla care sunt acțiunile lor în acest caz

„Investigația este în curs, nu pot să vă dau foarte multe detalii. Știm că au fost anumite probleme cu patronul. Luăm acest caz foarte în serios și suntem în contact cu Ambasada României, precum și cu Avocatul Poporului din Belgia. Asta e tot ce pot să vă spun în acest moment”, a declarat comandantul poliției de la secția din Bekkevoort, Belgia.

De asemenea, procurorii locali au dat un răspuns evaziv:

„Desfășurăm o anchetă, dar – în această etapă – nu putem face alte comentarii din cauza confidențialității pe care legea o impune procurorilor. Orice comunicare ar putea pune în pericol investigațiile și procedura. Cu toate acestea, dacă aveți informații suplimentare, nu ezitați să ni le trimiteți. Acestea pot fi de ajutor”, au răspuns reprezentanții Parchetului din localitatea Leuven, acolo unde a ajuns cazul.

 

Urmărește Daily Business pe Google News
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult