- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Costuri fabuloase: Ministerul care plătește cele mai mari chirii. Facturi astronomice la utilități!

25 Sep, 20:26 • Bugiu ⁠Ana Maria
Care sunt ministerele care plătesc sume mamut pentru facturile la utilități. Costurile sunt fabuloase.
Costuri fabuloase: Ministerul care plătește cele mai mari chirii. Facturi astronomice la utilități!

Ministerele din România sunt supuse unei analize critice privind facturile chiriilor și utilităților, iar execuția bugetară a acestora a scos la iveală discrepanțe mari, potrivit fanatik.ro.

Deși unele ministere funcționează în clădiri proprii sau în imobile ale protocolului de stat, alte ministere care au refuzat ofertele de sediu de la RA-APPS, cum ar fi Ministerul Familiei, au ales să închirieze spații la costuri exorbitante.

Ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea, a fost în centrul criticilor pentru alegerea unui sediu la World Trade Center, cu o chirie lunară de peste 30.000 de euro, adică aproximativ 500.000 de lei anual.

În ciuda numărului redus de angajați (280), acest minister a cheltuit până la sfârșitul lunii august 1,6 milioane lei pe chirie, o sumă similară cu cheltuielile de anul trecut, când suma totală pentru chirii a fost de 2,06 milioane lei, echivalentul a puțin peste 400.000 de euro.

Această situație ridică întrebări cu privire la eficiența gestionării bugetelor publice și la deciziile luate de ministere în alegerea sediilor, având în vedere impactul financiar asupra contribuabililor.

Te-ar mai putea interesa și: Ministerul Finanţelor ar putea prelungi plafonarea preţului RCA. Proiectul este pus în transparenţă decizională

foto: facturi

Costuri fabuloase: Ministerul care plătește cele mai mari chirii. Facturi astronomice la utilități!

Cheltuielile cu utilitățile ministerelor din România în 2023 au fost relativ mici, suma totală pentru „încălzire, iluminat și forță motrică” ridicându-se la 105.000 lei.

Pe de altă parte, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), care are sediul într-o clădire modernă lângă Piața Presei, a plătit o chirie anuală de 2,4 milioane lei (aproximativ 500.000 de euro) pentru cei aproape 2.000 de angajați, cu costuri pentru utilități de 374.000 lei în același an.

Un alt minister care a generat controverse este Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu, care a încheiat în 2021 un contract de închiriere pentru un imobil din Piața Revoluției, cu o chirie de peste 50.000 de euro pe lună. Această clădire a fost asociată cu un om de afaceri controversat, judecat pentru evaziune fiscală, dar recent achitat.

Anul trecut, Ministerul Energiei a cheltuit 3,16 milioane lei pentru chirie și a avut costuri semnificative la utilități, însumând 931.000 lei. Comparativ, în 2022, chiria a fost de 3,13 milioane lei, iar cheltuielile cu utilitățile au fost de 788.000 lei. Până la finalul lunii iulie din 2023, Ministerul Energiei a acumulat facturi pentru utilități de 488.000 lei.

De asemenea, controversa din jurul unor contracte de închiriere și asocierea acestora cu oameni de afaceri discutabili ridică întrebări despre transparența și responsabilitatea instituțiilor în gestionarea bugetelor publice.

foto: facturi

Ministerul Afacerilor Interne (MAI), cu sediul în clădirea istorică a fostului Comitet Central din Piața Revoluției, a raportat costuri cu chiriile de 2,5 milioane lei pentru anul 2023, iar cheltuielile cu utilitățile au fost impresionante, atingând 5,89 milioane lei.

În 2020, MAI plătea 2,12 milioane lei pentru chirii și 3,56 milioane lei pentru utilități.

O situație similară se observă la Ministerul Sănătății, care, deși are costuri de chirie de doar 283.000 lei în 2023, a înregistrat cheltuieli cu utilitățile de 570.000 lei. Ministerul Transporturilor a raportat cheltuieli cu chiria de 46.000 lei, dar costurile utilităților au fost exorbitante, ajungând la 1,62 milioane lei.

Ministerul Justiției, situat în Piața Constituției, nu a raportat costuri de chirie, dar cheltuielile cu utilitățile pentru anul 2023 au fost de 1,38 milioane lei.

Cel mai alarmant, Ministerul Finanțelor Publice, care își are sediul în clădirile din jurul Palatului Parlamentului, a raportat cheltuieli cu utilitățile de peste 8,68 milioane lei în 2023, iar facturile pentru chirie au însumat 422.000 lei. Adăugând cheltuielile cu apa și salubritatea, costurile totale depășesc 9 milioane lei.

Până la finalul lunii august din acest an, Ministerul Finanțelor Publice a acumulat deja facturi în valoare de 7,9 milioane lei pentru utilități.

Te-ar mai putea interesa și: Plouă cu bani pentru 4 ministere! Marcel Ciolacu anunță rectificarea bugetară care schimbă jocul în Guvern