Cozonacul este unul dintre cele mai apreciate deserturi când vine vorba despre sărbători și este nelipsit de pe mesele românilor. Pentru că în magazine au apărut multe sortimente de la diferiți distribuitori, gospodinele preferă să îl cumpere, decât să-l pregătească în casă.
InfoCons (Asociația pentru Protecția Consumatorilor) a făcut o analiză, în preajma Paștelui 2025, și a descoperit că cele mai populare produse de tip panettone de pe rafturile magazinelor sunt adevărate „bombe” cu aditivi alimentari.
Studiul a vizat 11 produse de cozonaci tip panettone, comercializate de unii dintre cei mai mari retaileri din România. Rezultatul este îngrijorător: 100% dintre produsele analizate conțin aditivi alimentari (E-uri), în cantități variabile:
„Consumatorii trebuie să citească etichetele cu atenție și să fie conștienți că ceea ce pare un produs tradițional poate fi, de fapt, un amestec complex de ingrediente artificiale”, avertizează reprezentanții InfoCons.
Printre produsele cu cel mai mare număr de aditivi se numără:
La polul opus, cu un singur aditiv în compoziție, se află:
Printre firmele și brandurile vizate de analiza InfoCons se numără: Il Vecchio Forno SRL, Bauli S.p.A., Boutique Cadeaux SRL, Maina Panettoni S.p.A., Tims Foods Ecood, Santangelor Group SRL, Auchan România SA, Sandori Distribution SRL, Mega Image SRL, Lidl Discount SRL, Kaufland România SCS.
InfoCons recomandă consumatorilor: