Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis vești îngrijorătoare pentru sărbătorile de iarnă din România, anunțând un Crăciun fără zăpadă și temperaturi mai ridicate decât în mod normal. Potrivit prognozei, în locul ninsorilor așteptate, în multe regiuni vor cădea ploi, iar temperaturile minime se vor încadra între -2 și 4 grade Celsius, mult mai mari decât valorile normale de -10 grade. De asemenea, maximele vor ajunge până la 10 grade Celsius, ceea ce reprezintă o abatere semnificativă față de temperaturile obișnuite, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Prognoza meteo 20 decembrie 2024. Vremea e mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă a anului
foto: meteo
Florinela Georgescu, directorul ANM, a explicat că, pentru zilele de 24 și 25 decembrie, temperaturile vor fi apropiate de normele perioadei sau chiar ușor mai mari. În acest context, temperaturile minime nocturne vor fi mult mai ridicate față de media perioadei, iar în timpul zilei se vor înregistra valori de 2-10 grade Celsius, cu posibilitatea ca în unele zone din sud să se depășească aceste limite. Aceste variații sunt cu aproximativ 6-7 grade mai ridicate decât ar trebui să fie în mod normal în această perioadă. În zonele montane înalte ar putea exista câteva episoade de ninsoare, însă acestea vor adăuga doar un strat suplimentar de zăpadă, fără a afecta major peisajul de iarnă.
„Pentru ziua de Ajun și de Crăciun (24 și 25 decembrie) putem vorbi despre temperaturi în apropierea normelor, chiar și ușor peste norma din această perioadă a anului în care ne aflăm, în mare parte a țării, Asta înseamnă că este posibil că temperaturile minime de pe parcursul nopților să fie situate între -2 grade C și +4 grade C, față de normalul perioadei, care ar fi trebuit să pornească de la -10 grade C, respectiv să fie temperaturi sub 0 grade.
Temperaturile de pe parcursul zilelor de sărbători vor fi situate între 2 grade C și 10 grade Celsius, cu mențiunea că, în unele zile, în anumite regiuni, chiar se vor depăși aceste estimări. Probabilitatea că temperaturile să fie mai ridicate de 10 grade Celsius există în regiunile sudice. Aceste valori menționate sunt, aproximativ, cu 6 grade mai ridicate față de temperaturile normale pentru data din calendar la care ne aflăm.
Doar în zona montană înaltă ar mai putea exista episode cu ninsoare, mai exact să se mai depună strat de zăpadă suplimentar, față de cel existent acum. Nu există, momentan, cel puțin până spre sfârșitul anului, atenționări cu privire la un episod cu vreme mai severă, în afară de posibilele intensificări ale vântului, așa cum sunt și în această perioadă. Nu avem nicio atenționare cu privire la precipitații abundente, care să genereze probleme, dar nici al unui episod cu temperaturi scăzute ori foarte ridicate”, a declarat Florinela Georgescu, la Digi 24.
Pe lângă absența zăpezii, ANM a precizat că nu există atenționări pentru fenomene meteorologice severe până la sfârșitul anului, în afară de posibile intensificări ale vântului. De asemenea, nu sunt așteptate precipitații abundente care să genereze probleme. Cu toate acestea, deși toată lumea aștepta un Crăciun tradițional cu ninsori, vremea caldă va domina pe parcursul sărbătorilor.
Referitor la vremea din perioada Anului Nou, ANM a anunțat că și de Revelion temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod normal, în special în regiunile sudice și estice ale țării. În restul teritoriului, temperaturile vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Precipitațiile vor fi în general la nivelul normal, cu o posibilă ușoară abatere în sudul țării.
„Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acea perioadă în regiunile sudice și estice, iar în rest vor fi, în general, apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării, cu posibilitatea unui ușor exces în extremitatea de sud a teritoriului”.
Vremea mai rece va reveni abia în ianuarie, când, conform estimărilor ANM, gerul ar putea cuprinde întreaga țară. De regulă, lunile ianuarie și februarie sunt cele mai reci ale anului, iar în acest interval România este predispusă la fenomene meteorologice severe. Chiar dacă prognoza pentru începutul anului indică o perioadă relativ favorabilă, cu temperaturi normale, nu sunt excluse posibile fenomene extreme.
„În mod normal, statistic vorbind, lunile ianuarie și februarie sunt cele mai reci luni, la noi în țară, potrivit estimărilor medii făcute în ultimii ani. În primele luni ale anului, suntem predispuși la fenomenele cele mai severe de iarnă. Chiar dacă estimările de la această perioadă sunt relativ favorabile, cu temperaturi normale, nu putem exclude posibilitatea (chiar și redusă) de apariție a fenomenelor mai severe”.
Te-ar mai putea interesa și: Prognoza meteo 21 decembrie 2024. Încep ninsorile în unele zone ale țării. Cum va fi vremea în Capitală