Crăciunița este considerată o plantă care aduce prosperitate și noroc în casă. De aceea, în decembrie, pe lângă vâsc, crăciunițele sunt prezent în tot mai multe locuințe în perioada sărbătorilor de iarnă. Pentru a înflori și a se menține frumoasă în această perioadă, Crăciunița are nevoie de atenție și îngrijire mai specială.
Citește și: Cât costă o noapte de cazare la Craiova, în timpul Târgului de Crăciun. Prețurile au luat-o razna
Crăciunița are nevoie de un sol bogat în nutrienți esențiali. Pentru a-și menține frunzele și florile spectaculoase, are nevoie de azot, fosfor, potasiu și alți micronutrienți precum fierul și magneziul, care previn îngălbenirea frunzelor și ajută la menținerea culorii intense.
Azotul poate fi dat prin punerea de zaț de cafea în pământul din ghiveci. Zațul este o sursă naturală de azot și materie organică, îmbunătățind textura solului și favorizând reținerea umidității. Sfat. Folosește întotdeanuna zaț uscat pentru a preveni apariția mucegaiului. De asemenea, nu exagera cu zațul, pentru a evita acidifierea excesivă a solului.
Dacă o lumină bună favorizează creșterea luxuriantă a Crăciuniței, pentru a avea o înflorire bună, Crăciunița trebuie să rămână aproape toată ziua la întuneric (cel puțin 14 ore la rând, timp de 6-8 săptămâni). În perioada sărbătorilor este indicat să fie așezată într-un loc în care nu primește mai mult de opt ore lumină.
De asemenea, Crăciunița trebuie să stea cu ghiveciul pe o farfurioară, iar solul să rămână mereu umed. Dar nu uda excesiv planta, altfel face mucegai.
Totodată, Crăciunița are nevoie de temperaturi între 15-22°C și nu o poziționa lângă surse directe de căldură, adică lângă sobă, șemineu sau calorifer.