- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Creștere alarmantă a numărului de mame adolescente. Care sunt soluțiile de urgență pentru a opri intensificarea

28 Sep, 13:58 • Bugiu ⁠Ana Maria
Crește îngrijorător numărul de mame adolescente în România. Ce soluții de urgență propun specialiștii.
Creștere alarmantă a numărului de mame adolescente. Care sunt soluțiile de urgență pentru a opri intensificarea

România se confruntă cu o problemă gravă și din ce în ce mai răspândită: creșterea numărului de mame adolescente, un fenomen care a luat amploare, mai ales în contextul lipsei educației sexuale și al accesului limitat la servicii de sănătate reproductivă, potrivit capital.ro.

Această problemă a devenit tot mai vizibilă, în special cu ocazia Zilei Mondiale a Contracepției, marcată pe 26 septembrie. Datele arată că în 2022 numărul nașterilor provenite de la mame adolescente cu vârste între 10 și 14 ani a crescut cu 13,5% față de 2013.

Specialiștii în sănătate publică avertizează asupra consecințelor devastatoare ale acestui fenomen denumit „copii cu copii”, care are implicații majore asupra vieții acestor fete.

Te-ar mai putea interesa și: Decizia momentului pentru toate mamele minore din România! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pe 27 mai

foto: mame adolescente

Creștere alarmantă a numărului de mame adolescente. Care sunt soluțiile de urgență pentru a opri intensificarea

Dr. Diana Mihai, medic primar în obstetrică-ginecologie, vorbește despre riscurile medicale asociate cu sarcinile la o vârstă fragedă (eclampsia, infecțiile și nașterea prematură). Aceste complicații pot pune în pericol viața mamei, dar și pe cea a copilului.

Sarcinile nedorite duc la abandonul școlar, de cele mai multe ori.

 „Complicațiile precum eclampsia, infecțiile și nașterea prematură pun în pericol atât viața mamei, cât și a copilului. Mai mult, aceste sarcini nedorite întrerup adesea educația fetelor și le limitează oportunitățile economice viitoare”, a spus dr. Diana Mihai.

În primul rând, lipsa educației sexuale în școli este o problemă majoră. Mulți tineri nu sunt suficient informați despre metodele de contracepție și despre riscurile unei sarcini la o vârstă fragedă.

În mediul rural, accesul la servicii de sănătate reproductivă este și mai restrâns, iar stigmatizarea socială și barierele culturale joacă, de asemenea, un rol important în perpetuarea acestui fenomen.

Pentru a combate acest fenomen îngrijorător, experții sugerează o serie de măsuri urgente:

  • introducerea și extinderea programelor de educație sexuală în școli
  • accesul gratuit și confidențial la servicii de sănătate reproductivă pentru adolescente
  • campanii naționale de informare despre metodele contraceptive disponibile
  • implicarea comunității

În Olanda, de exemplu, o campanie guvernamentală a reușit să îmbunătățească accesul la metode contraceptive prin consilierea ginecologică a femeilor care au trecut prin experiența unui avort. Femeile cu venituri reduse au avut oportunitatea de a opta gratuit pentru un sterilet, un dispozitiv contraceptiv cu o eficiență ridicată pe o perioadă de până la cinci ani.

Studiile au arătat că o treime dintre femeile consiliate au ales această metodă, ceea ce a dus la o reducere semnificativă a numărului de sarcini nedorite.

În România, metodele contraceptive variază ca eficiență, de la 72% până la 99%. Printre opțiunile cu eficiență ridicată se numără:

  • implantul
  • steriletul hormonal
  • steriletul din cupru
  • sterilizarea permanentă

Accesul la aceste metode este încă limitat, în special în zonele rurale, iar multe tinere nu au cunoștințe suficiente despre ele.

Te-ar mai putea interesa și: O adolescentă de 17 ani și-a folosit economiile pentru a-și deschide o afacere. În ce a investit 2000 de dolari