În 2023, numărul conexiunilor de internet din România a înregistrat o creștere de 2,4% comparativ cu anul anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS) și citate de Agerpres. În schimb, rețeaua telefonică mobilă a cunoscut o majorare modestă de 0,4%, iar conexiunile din rețeaua telefonică fixă au scăzut semnificativ cu 9,1%. Aceste tendințe reflectă o transformare în utilizarea tehnologiilor de comunicare în România, potrivit economedia.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Ea este cea care a creat ciocolata de Dubai devenită virală pe internet. „În niciun moment nu am crezut că rețeta va deveni faimoasă la nivel global”
foto: internet
Anul trecut, traficul de voce realizat prin rețeaua telefonică fixă a avut parte de o scădere drastică, înregistrând o diminuare generală de 14,3%. Cele mai afectate componente au fost cele ale traficului fix-fix, care a scăzut cu 28,4%. De asemenea, traficul internațional a scăzut cu 8,3%, iar cel fix-mobil cu 7,8%. Traficul național în rețea proprie a scăzut cu 19,2%, ceea ce indică o mutare a consumatorilor către alternative de comunicație mai moderne, cum ar fi internetul și serviciile de mesagerie instantanee.
Pe de altă parte, convorbirile telefonice efectuate prin rețeaua mobilă au scăzut cu 6% în 2023 față de 2022. Toate categoriile de trafic mobil au fost afectate, dar scăderea cea mai semnificativă a fost observată în cazul traficului internațional, care a înregistrat o diminuare de 17,6%. Această tendință sugerează o schimbare în comportamentul utilizatorilor, care optează pentru metode alternative de comunicare, inclusiv apeluri prin internet.
Regiunea București-Ilfov a continuat să domine în ceea ce privește ponderea conexiunilor în rețeaua telefonică fixă, cu 25,6% din total. Aceasta a fost urmată de regiunea Centru, cu 13%, și de Nord-Vest, cu 12,6%. La finalul anului, existau 15.800 de linii închiriate, inclusiv cele internaționale, ceea ce reprezintă o creștere de 300 de linii față de 2022.
În 2023, statisticile reflectă o tranziție semnificativă în peisajul comunicațiilor din România, evidențiind o preferință crescută pentru tehnologiile digitale.
Te-ar mai putea interesa și: Singurătatea și dependența de internet, amenințări majore pentru sănătatea mintală în acest secol, spun psihologii