- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

A plătit 100.000 de dolari pentru a fi înghețat ca să scape de cancer! Povestea lui James Bedford, primul om din lume care a ales criogenarea

23 Jul, 12:33 • Bumbeneci Diana
James Bedford este numele care deschide filele de istorie ale procesului de criogenizare. Renumitul profesor de psihologie a ales această tehnică în speranța că va putea trăi mai mult, însă costurile înghețării au creat un război deschis de familia sa.
A plătit 100.000 de dolari pentru a fi înghețat ca să scape de cancer! Povestea lui James Bedford, primul om din lume care a ales criogenarea

În prima lună a anului 1967, James Bedford devenea oficial primul om criogenat din lume. Pe atunci se descoperea tehnologia de conservare a corpurilor oamenilor și animalelor printr-o stare de răcire profundă, pentru a putea fi reînviate pe viitor.

Bedford. 100.000 de dolari și dorința de a deveni primul om criogenat

Intervenția costa mult, însă cei  care doreau să devină nemuritori sau să scape de anumite boli ale căror leacuri apăreau poate abia în viitor, nu aveau de ales și decideau să investească în viața de peste ani.

În anul 1967, Bedford avea să piardă lupta cu viața în urma unui cancer extrem de agresiv care i-a distrus rinichii, formându-i metastază. Erau vremurile în care spitalele cu ecograf nu se găseau la orice pas, la fel ca medicamentele speciale pentru îndurarea acestui tip de suferință. Nici chimioterapia nu era, așa că moartea era una sigură. Însă Bedford și-a planificat bine moartea înainte.

El a sperat că mai are șansa să scape de cancer, așa că a pus deoparte peste 100.000 de dolari, bani pe care să-i doneze pentru cercetarea criogeniei. A semnat un testament în care și-a menționat dorința finală: de a dona banii și de a fi criogenizat.

Începutul criogenizării moderne a fost consemnat în cartea „Perspective of Immortality” volum semnat de omul de știință Robert Ettinger, publicat în anul 1962. Undeva la jumătatea anilor 60, criogeniștii au început să caute persoane dornice să își înghețe corpul după moarte. Așa l-au găsit pe James Bedford, profesorul de psihologie mort la 74 de ani.

În ziua în care a murit, pe 12 ianuarie 1967, soția sa și fiul lui au deschis un proces în instanță pentru a nu pierde cei 100.000 de dolari. Cu toate acestea însă, compania care s-a ocupat de criogenie a preluat banii și i-a îndeplinit dorința lui James Beford.

La câteva ore după decesul profesorului, chimistul Robert Prehoda și biofizicianul Dante Brunol au preluat cadavrul și au început criogenarea.

Capsula în care a fost criogenat James Bedford
Capsula în care a fost criogenat James Bedford

Care au fost pașii? Ei bine, corpul profesorului a fost impregnat cu o soluție de protecție a celulelor numită demetilsulfoxid, iar mai apoi corpul a fost răcit în gheață carbonică la -79 de grade Celsius. La câteva zile după proces, corpul a fost mutat într-o capsulă cu azot lichid. Corpul lui James Bedford, primul om criogenat din lume, a fost mutat de mai multe ori, în prezent fiind depozitat la organizația crionică Alcor Life Extension Foundation.

Au urmat mulți doritori, însă criogenarea nu a fost adoptată la scară largă din cauza costurilor mult prea mari și mai ales a lipsei certitudinii că în viitor se va putea permite resuscitarea corpului și mai ales vindecarea bolilor incurabile.

Ai mai putea citi și: Un secol de ascensiune financiară. Povestea familiei Mihail, afaceriștii care au cucerit România la 1800. Averea familiei era de 200.000 de lei într-o vreme în care leul românesc era la aceeași paritate cu francul elvețian

La ora actuală, în întreaga lume sunt companii acreditare care se ocupă de înghețarea corpului, iar 370 de oameni și 200 de animale au fost criogenate până în prezent. Au fost și oameni care au dorit doar criogenarea creierului, asta deoarece costurile sunt mult mai mici. Costul înghețării unui corp trece de 30.000 de dolari, dar criogenarea creierului este maxim 10.000 de dolari.

De partea cealaltă, există și un tip de criogenare utilizat la scară largă, anume crioconservarea celulelor, țesuturilor și ovulelor.

Vezi și: Marele Amza Pellea ar fi împlinit astăzi 92 de ani. Cum îl chema, de fapt, pe actorul generației de aur

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci