Criză a datoriilor la nivel global. „Preconize că următorii 10 ani vor fi Deceniul Datoriilor. Datoria la nivel global ajunge la un punct maxim. Nu se va încheia bine”, a declarat Laffer, președintele companiei de consultanță în investiții și avere, Laffer Tengler Investments, pentru CNBC.
Ca pondere din produsul intern brut global, datoria a crescut la 336%. Aceasta se compară cu un raport mediu datorie/PIB de 110% în 2012 pentru economiile avansate și 35% pentru economiile emergente. A fost de 334% în trimestrul al patrulea din 2022, potrivit celui mai recent raport de monitorizare a datoriei globale al Institutului de Finanțe Internaționale.
Pentru a face față plăților datoriilor, se estimează că aproximativ 100 de țări vor trebui să reducă cheltuielile pentru infrastructura socială critică, inclusiv sănătatea, educația și protecția socială.
Țările care reușesc să-și îmbunătățească situația fiscală ar putea beneficia prin atragerea de forță de muncă, capital și investiții din străinătate, în timp ce cele care nu o fac ar putea pierde venituri.
Piețele mature precum SUA, Marea Britanie, Japonia și Franța au fost responsabile petru peste 80% din acumularea datoriilor în prima jumătate a anului trecut. În timp ce în cazul piețelor emergente, China, India și Brazilia au înregistrat creșterile cele mai pronunțate.
Economistul a avertizat că rambursarea datoriei va deveni mai mult o problemă pe măsură ce populația din țările dezvoltate continuă să îmbătrânească și muncitorii devin mai puțini.
„M-aș aștepta ca unele dintre țările mai mari care nu își abordează problemele legate de datorii vor muri de o moarte fiscală lentă. Există două modalități principale de a acoperi această problemă: creșterea taxelor sau creșterea economiei mai repede decât se acumulează datoria”, a mai spus Laffer.