Domeniul din HORECA se confruntă cu o criză acută de personal. Însă angajatorii nu se dau bătuți și ofertă salarii nemaiîntâlnite pe litoralul românesc, a notat proiezionidiborsa.it.
De exemplu, un angajator ofertă minim 2.000 de euro salariu plus cazare într-o zonă de lux, care este frecventată de VIP-uri. Este vorba de Porto Rotondo, fiind una dintre stațiunile de lux ale Sardiniei.
Potrivit sursei citate, Sant’Isidoro Pizza & Bolle este o pizzerie care vrea să deschidă un restaurant și în Porto Rotondo pentru sezonul estival, iar pentru a putea fi angajat aici, este nevoie să îndeplinești o singură condiție, și anume, să ai experiența căutată de angajator.
Anunțul din HORECA care prezintă oferta, arată că este valabilă în perioada 27 iulie-27 august, cu contract cu normă întreagă. Salariile sunt destul de generoase, fiind cuprinse între 2.000 de euro și 2.800 euro/lună.
Sunt o multitudine de beneficii la acest job, pe când condiții doar una. Cazare, program flexibil, parcare gratuită, iar printre condiții se numără experiența de un an ca pizzar calificat.
Mai mult, unele restaurante și terase au apelat la elevii și studenții care vor să câștige un ban în vacanță. Patronii încearcă să-i convingă pe clienți să se comporte frumos cu ospătarii, cine a reușit să angajeze, ca să nu-i piardă, iar alții au apelat la o soluție de avarie și îi pun pe clienți să își ducă singuri mâncarea la masă.
Ioana este o tânără care frecventează terasele și barurile cu prietenii săi și a remarcat că de la o vreme, din tot mai multe locuri trebuie să își ia singură mâncarea de la bar.
„Nu cred că e o problemă, adică venim în oraş ca să ne simţim bine, deci nu cred că ar mai conta cine livrează şi cine nu”, a spus Ioana.
Autoservirea a devenit varianta de succes care încă mai ține în viață restaurantele și terasele care se confruntă cu o criză adâncă de personal. Andrei are două restaurante italienești în București: pentru unul dintre ele a găsit angajați din Asia, iar în celălalt nu are ospătari deloc.
„Din ce în ce mai mulţi clienţi strâng după ei, masa o lasă curată. Nu mai suntem supăraţi că de ce e coadă, de ce aşteptăm atât de mult. Ne-am dat seama că facem economie, dar nu am conceput-o aşa.”, a spus Andrei Fâciu, proprietar pizzerie.
Alte articole: Restaurante și terasele au ajuns în pragul disperării! Pun clienții să își aducă singuri mâncarea la masă din lipsa de personal